Üleskutse: Raimond Valgre sünniaastapäeval võiks üle Pärnu kõlada tema muusika

Copy
Raimond Valgre portree akordioniga.
Raimond Valgre portree akordioniga. Foto: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

“Meil on Pärnu turismis ja kultuuris päris hoolega kohati jalgratta leiutamine, püüame leida madalhooajaks midagi. Aga meil on oktoobris Raimond Valgre sünniaastapäev ja Valgre ei vaja ju tutvustamist ühelegi eestlasele,” mõtiskles Merle Jantson, kes veab ka Pärnu kirjandusfestivali.

“Pärnu linn oli Valgre hingelinn. Siin möödusid tema kõige ilusamad ajad enne teist ilmasõda, kui ta mängis Rannasalongis. Ja ka kõige kurvemad ajad. Oma viimasel suvelgi oli ta Pärnus, aga siis mängis juba Siimu silla juures kõrtsis viina ja toidu eest. Sellepärast minu arust peab Valgret Pärnus rohkem esile tõstma,” lausus Jantson. Sünniaastapäev on selleks suurepärane võimalus ning selle tähistamine laieneb tänavu juba mitmele päevale.

Eelmisel aastal algatati ja korraldati esimest korda koostöös Café Grandiga ja kohaliku kultuurkapitali toel sündmus “Palju õnne sünnipäevaks, Raimond!”, kus Pärnuga seotud pillimehed ja muusikud said helilooja sünniaastapäeva pärastlõunal kokku ja mängisid tema muusikat. Ja kõik, kes soovisid, võisid tänavalt sisse astuda, laululehe võtta ja kaasa laulda.

Sel aastal toimub sündmus taas ületuleval laupäeval ning samamoodi kella kahest pärastlõunal kuni õhtul kella kaheksani kõlab restoranis Valgre looming.

“Kui ükskõik kes tunneb, et ta tahab ka tulla pilli mängima, siis klaver ja akordion on kohapeal olemas. Ja kui tal on omal Valgre lemmiklugu, mida ta on seni võib-olla ainult kodus omaette mänginud, siis nüüd on võimalus sellega esineda väga heatahtlikule ja südamlikule publikule. Või tulla laululehelt Valgre loomingut kaasa laulma,” kutsus Jantson. 

“Ajaga, kui Valgre oli Pärnus, tulevad meelde valged ülikonnad ja ilus salongikultuur. Väga tahaks seda taaselustada, vähemasti Raimondi sünniaastapäeval Café Grandis, mis oma interjööriga selleks suurepäraselt sobib,” arutles Jantson.

Valgre 111. sünniaastapäeva tähistamine jätkub ületuleval pühapäevalgi, kui toimub piduõhtu “Kohtumine Valgrega”. Siis astuvad üles Mati Põldre filmis “Need vanad armastuskirjad” Valgret mänginud Rain Simmul, Heli Vahing ja akordionist Allan Jakobi, loetakse ette Valgre kirju ning mängitakse tema loomingut. Paljud selle filmi stseenid on Pärnus üles võetud.

Raimond Valgre laulu "Muinaslugu muusikas" originaalnoodid.
Raimond Valgre laulu "Muinaslugu muusikas" originaalnoodid. Foto: Eesti teatri- ja muusikamuuseum

“Hästi kerge vaevaga, aga hästi märgatavaks on võimalik Valgret teha ka nii: kutsun Pärnu söögi- ja kaubanduskohti üles, et Raimondi sünniaastapäeval kõlaks nende siseraadios Valgre muusika. Alates sellest aastast ja edaspidi olgu see alati nii. Oleks ju tore, kui tuleval aastal mõni suur kaubanduskeskus veaks fuajeesse tiibklaveri ja pianist tipptunnil sellel Valgret mängiks. Kui külastaja satub sel päeval mõnda kohvikusse, tuleb talle meelde: täna on Valgrel sünnipäev, sest tema muusika mängib igal pool,” avaldas Jantson.

Randa Valgre kuju juurde küünalt viies soovitab ta põigata mööda ka sellest majast (Kerese 7), mille katusekambris Valgre Pärnus elas. Valgre sünniaastapäev 7. oktoobril langeb tänavu esmaspäevale.

Tagasi üles