Galerii Armastatud emakeeleõpetajal kulus debüütluulekogu kaante vahele saamiseks üle poole sajandi

Eelmise sajandi 60ndate lõpus kooliõpilasena oma esimeste luuletustega kohaliku lehe veergudele pääsenud armastatud emakeeleõpetaja Maaja Hage jõudis debüütluulekoguni alles rohkem kui poole sajandi pärast: Nipernaadile viitavasse kogusse “Tuleb, tuleb Seeba kuninganna” on kogutud erinevate aastakümnete luuletused.

“Tuleb, tuleb Seeba kuninganna” on autori luuleline rännak mööda elu erinevaid radu, mis kulgevad noore tüdruku east tänasesse päeva ning avavad väga isiklikke meeleolusid ja hinnanguid.

“Olen kirjutanud nutu ja naeruga, viha ja poolehoiuga, otse ja eksitades. Kirjutanud hinge ja sõnaga, kirjutanud toas ja õues, maal ja merel - ikka teel olles,” ütleb Maaja Hage luulekogumiku resümees.

Ehkki Hage sulest on ilmunud mitu kooliõpikut ja 700leheküljeline Pärnu 1. keskkooli ajalooraamat, jõudis ta aastakümnete jooksul sahtlis oodanud luuletused panna kaante vahele alles pärast aastatepikkust settimist.

“Olen kirjutanud luulet üsna pikka aega, aga intensiivsemalt sellel sajandil,” tunnistas Hage, kelle jutu järgi võttis kogumiku avaldamine aega veidi üle kolme aasta. Algselt pidi luuleraamat ilmavalgust nägema juba kolm aastat tagasi, aga kirjastus, millega sehvti tehti, läks pankrotti ja nii tuli leida uus väljaandja.

44 aastat Pärnu 1. keskkoolis ja ühisgümnaasiumis eesti keele ja kirjanduse õpetaja ametit pidanud Hage, kes pälvis 14 aastat tagasi ka Johann Woldemar Jannseni auhinna, tunnistas, et jõudis oma luuleloomingu avaldamiseni pärast pikka iseendaga arupidamist.

Tagasi üles