Kohver Tiit Madissonile ja süda tüdrukule: aastanäitus toob Pärnusse kokku Eesti skulptorite loomingu

Eesti kujurite ühenduse aastanäitust "Skulpturism" avades lausus Piret Bergmann Pärnu linnagalerii nimel, et ei mäleta, kas raekojas on kunagi varem nii palju skulptuure korraga olnudki. Igatahes on teostest loodud põnev maailm Eneken Maripuu ja Paul Männi kureerimisel.

Keskne idee on tutvustada, kui mitmekülgne on skulptuur tänapäeva Eestis. Seda saab oma silmaga kaeda Pärnu linnagaleriis 9. novembrini.

Osalevad äsja Pärnusse jõe äärde paljude annetajate toel suurpõgenemise mälestusmärgi loonud Elo Liiv, kes teeb näitusel selle valmimisele tagasivaate, Ahti Seppet, Jüri Ojaver, Tõnu Smidt, Rait Pärg, Rait Prääts, Tim Daniel Suvi, Hille Palm, Lembit Palm, Lembit Onton, Per William Petersen, Georg Kotter, Liina Stratskas, Helli Aas, Leena Kuutma, Ines-Issa Villido, Mari-Liis Tammi Kelder, Tiiu Kirsipuu, Piret Uibotalu, Tõnis Paberit, Ivan Zubaka, Aime Kuulbusch Mölder, Gea Sibola Hansen, Eneken Maripuu ja Paul Mänd, mõni neist postuumselt. Tänavu lahkunud kolleegidele mõeldes seisid kujurid minuti vaikuses.

Pabertorukesed ninna, vaseliin näkku ja kipsvorm, tutvustas skulptor Rait Pärg aastate eest põgusalt protsessi, mille käigus valmis 1990ndatel seeria kipsjäljendeid telemaastikul figureerinud tegijate nägudest Mart Sanderist Vahur Kersna ja Mihkel Rauani. Pärnakast fotokunstnik Marko Toomast meenutas, kuidas ta ihkas omale Aristotelese pead. Pärg tegigi talle selle, pannes sinna tükikese endastki: erakogus oleva taiese mõtlikus näoilmes on midagi tajutavalt sarnast oma autoriga.

Tagasi üles