Juhtkiri: Krokodill närib oma saba

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Halvim, mida võimuerakondade poliitikud praegu teha saavad, on avalikkusele seoses kärbetega erinevaid, sageli vastandlikkegi sõnumeid edastada ning nende üle vaieldes tülitseda. Paraku viimasel ajal just sellega tegeldakse.


Teine teisele poole rindejoont on asusid kõigepealt sotsiaaldemokraadid ja Isamaa ja Res Publica Liit. Eile sekkus Reformierakond, asudes IRLi süüdistama, millele too muidugi vastamata ei jätnud. Kõigil kolmel näib olevat oma visioon sellest, milles läinud nädalal kokku leppiti.



Sotsist siseministri Jüri Pihli haldusalasse jäävate päästeametnike ja politseinike palgakärbe tuleb sotside hinnangul väiksem kui ülejäänud riigiametnikel, IRLi esindajad on kinnitanud, et sellist kokkulepet sõlmitud ei ole.



Seega, isegi kui Mart Laar teatab, et enamik Eesti suuri otsuseid on tehtud öösel, vajanuks läinudnädalane kärpekoosolek näiteks juba reedel või laupäeval veel ühte kokkutulemist ja sedakorda hommikul, et kõik nn krokodillid värske peaga kokku lepiksid, milles nad õigupoolest kokku on leppinud. Uus koosolek on nüüdseks küll toimunud, aga kahju on tehtud.



Muidugi on võimalik, et sotside ja IRLi sõnelus on sissejuhatus muudatustele võimuliidus. Arvestades, et mõjukaim opositsioonierakond Keskerakond on oma valitsusele adresseeritud kriitikas sotsid välja jätnud, võib sotside ja IRLi praegune vastandus isegi viidata, et sotsid võtavad suuna koalitsioonist lahkumisele ja Keskerakonnale lähenemisele.



Võimuliidu lagunemine kasu ei too, sest töö on alles pooleli, aga kui mõistlik tööatmosfäär ei taastu, pole kasu koalitsiooni püsimisestki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles