Revo Türk Kas puuviljasuhkruga magustatud joogid on tervislikud?

Fruktoosi leidub palju puuviljades, sealhulgas õuntes.
Fruktoosi leidub palju puuviljades, sealhulgas õuntes. Foto: Margus Ansu

Minult on tihti küsitud: "Kuidas suhtute jookidesse, kuhu ei ole lisatud suhkrut, kuid mida on magustatud fruktoosi ehk puuviljasuhkruga?" Olen olnud seda meelt, et need on paremad ja tervislikumad.

Ajakirja 60+ oktoobrinumbris kirjutab meditsiiniteaduste doktor Mihkel Zilmer fruktoosist ja selle mõjust inimorganismile lähemalt. See pani mõtlema ja asusin ka ise uurima, kui tervislik siiski on karastusjook, mis ei sisalda suhkrut, kuid on magustatud fruktoosiga.

Fruktoosist lähemalt. Seda leidub palju puuviljades, eriti fruktoosirikkad on banaan, datlid, virsikud, õunad, viigi- ja viinamarjad. Mida küpsem vili, seda rohkem fruktoosi (roheka koorega banaanis on seda vähem kui kollaka ja kergelt tumeda koorega viljas). Looduslikult fruktoosirikkaim toiduaine on mesi.

Tagasi üles