Juhtkiri: Ümbersõidule pöialt hoides

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Maanteeamet andis teada, et Pärnu ümbersõidul on tee-ehitusega taas algust tehtud. Hea uudis, mille puhul tuleb pöidlad pihku suruda, et ümbersõit lõpuks ometi valmis saaks.

Paraku kuulub Pärnu ümbersõidu Ehitajate tee ja läänepoolse ühendustee lugu linnaehituslike häbilugude hulka. Pärnut ei saa siin süüdistada, aga kogu saagas peaks üht-teist õpetlikku olema maanteeametile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile. Ehitajate tee pidi algul valmima 2011. aasta sügiseks ja läänepoolse ümbersõidu tähtaeg oli koguni 2010. aasta 15. oktoober.

Veebruari keskel 2011 teatas maanteeameti lepingupartner, Läti firma SIA Bindersi ja Eesti firma AS Koger & Partnerite moodustatud konsortsium Ehitajate tee ja läänepoolse ühendustee ehituslepingute ühepoolsest lõpetamisest. Maanteeametit süüdistati lepingute rikkumises, amet tõrjus süüdistused ja nõudis tööde jätkamist.

Kuna seda ei tehtud, saatis maanteeamet 16. märtsil 2011 konsortsiumile avalduse lepingute lõpetamise kohta. Kogu kisa algpõhjus oli ehitusrahas. Mingil hetkel avastas kontsern, et ei tule kerkinud hindade tõttu omadega välja ja Eesti riik võiks pappi juurde köhida. Riik näitas iseloomu ja kuulutas välja uue hanke. Lätlased üritasid tehingut solkida ja vaidlustasid selle, kuid võtsid seejärel tagasi.

Läinud aasta septembris allkirjastas maanteeamet 27,2 miljoni eurose lepingu Lemmikäinen Eesti ASi, AS TREFi ja AS Teede REV-2 konsortsiumiga. Kogu objekti lõpptähtaeg on selle aasta oktoobris. Lihula maantee ja Ehitajate tee asfaltimine lõpeb juba suvel ja siis jääb veel nipet-näpet.

Kuna praegune tee-ehitaja on töödega graafikus, saab üle mitme aasta loota heale lõpule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles