Noortevahetus viis kümneks päevaks Tšehhimaale

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise noortevahetuse "Perceive & Create" Eesti grupp.
Rahvusvahelise noortevahetuse "Perceive & Create" Eesti grupp. Foto: Marika Valter

Paikuse ja Sindi noortekeskuse noored osalesid Tšehhis Mélnikis rahvusvahelisel noortevahetusel "Perceive & Create".
 

Kümne pika päeva jooksul tegeldi töötubades harjutuste käigus kõikide meeleelundite (nägemis-, kompimis-, kuulmis-, haistmis-, maitsmis- ja tasakaalumeele) arendamisega, tutvustas noortevahetuses osalenud Marika Valter Paikuse avatud noortekeskusest Panoke.

Nii mõnigi töötuba oli Valteri jutu järgi väga põnevas paigas. Näiteks kuulmismeele töötuba korraldati Mélniki vanalinna peaväljaku all olevates vanades käikudes ja katakombides. Maitsmismeele arendamiseks korraldati põnev üritus, kus degusteeriti eri maade traditsioonilisi suupisteid ja looduslikke teesid.

Projekt kulmineerus noortevahetusel osalenud noorte kavandatud ja ette kantud etendusega Mélniki linnaelanikele ajaloolises Mélniki kellatornis, milles kajastati kõigil eelnevatel päevadel õpitut liikumise, helide, tunnetuse ja kujunduse kaudu.

Peale tiheda õppetöö külastati läheduses paiknevaid vaatamisväärsusi: Kokorina kindlust ja rahvusparki, Ripi mäetippu, mis on tuntud oma "tšehhi vanaisa" legendi poolest, Prahat, Melńiki vanalinna jpm.

„Loomulikult ei puudunud traditsioonilised kultuuriõhtud, kus partnerriigid tutvustasid üksteistele oma maa rahvuskultuuri, keelt, köögipoolt, traditsioonilisi mänge, tantse ja laule,“ tutvustas Valter.

Projekti lõppedes võeti osa Tšehhis kultuuris väga tähtsal kohal olevate lihavõttepühade tähistamisest. „Noored omandasid uued ja põnevad munade värvimise teadmised, osalesid traditsioonilises munavahetusmängus, mille käigus tuli pühademuna vahetada mingi eseme vastu ja see omakorda järgmise eseme vastu, kuni lõpuks koguti nõnda kokku mitu liitrit õunamahla, portselanist kujukesi, küpsiseid,“ kirjeldas Valter, kelle sõnul on tšehhide lihavõttepühad ja meie mardipäev/kadripäev mõnes mõttes võrreldavad.

Peale kõige õpitu ja kogetu praktiseerisid noored 31. märtsist 10. aprillini kestnud noortevahetuse käigus keeleoskust, omandasid teadmisi teiste rahvaste kultuuri ja traditsioonide kohta ning leidsid endale uusi sõpru.

Projekti viisid ellu MTÜ Edela-Eesti Arenduskeskus koostöös Belgia ja Tšehhi organisatsioonidega. Kokku lõi noortevahetuses kaasa 36 osalejat kolmest riigist. Noortevahetust toetas Euroopa Liidu Youth in Action programm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles