Kajakanuhtlus

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Johanna Roovila

Pärnu Mai tänavast kurdeti telefonitsi, et kajakad on sealsete kortermajade katustele pesi teinud, samuti elamutel Laine 1, 4 ja 8, reostades rõdusid. Küsiti, mida teha ja kes aitaks linde peletada.

Alustame küsimuse teisest poolest, sest see on lihtsam. Linn korteriühistuid kajakatevastases ristiretkes küll ei aita. Esiteks pole linnal tegevuskava, siis inimesi ja kolmandaks raha. Ega tahtmisegagi hiilata ole, sest probleem on iga-aastane.

Natuke leiab abi internetist. Nii kirjutatakse võrgus, et kajakate vastu aitab majade katustele traatide tõmbamine, et linnud ei saaks sinna laskuda.

Soovitatakse kajakamunade hävitamist ja õlitamist, samuti pesade likvideerimist, surmavaid lõkse ja küttimist. See kõik ajab tõenäoliselt lendu linnukaitsjad.

Midagi leidub Aarne Tuule bakalaureusetöös ”Lindude põhjustatavad ohud lennuliiklusele” (www.tallinna-linnuklubi.ee/baka/), sealgi on kirjutatud mitmesugustest moodustest, kuidas tülikaid linde tõrjuda.

Kogu maailmas pidavat aga toimima linnupeletuspall – vastupidavast PVC-plastist kera, mida saab täis pumbata ja kasutada korduvalt ning millel on kuus ”röövlinnu silma” (rohkem teavet info@aiandus.ee).

Üksikisiku seisukohalt aitavat kajakatest pääseda kolimine mereäärsest ranna rajoonist sisemaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles