Säästlikust energiatootmisest ja -kasutusest

, majandus- ja kommunikatsiooniminister (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: PP

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser esitles siinsamas Pärnu Postimehes mõtteid sellest, kuidas sotsid kodukulusid kontrolliksid. Need on niisama ehmatavad ja hirmutavad kui paari nädala eest välja käidud üüratu maksutõusu kava. Nagu suur maksutõus ei pane majandust kasvama, ei tasu tulu loota ümberjagamise ideoloogia rakendamisest energeetikas.

Energiapoliitika selgroog on julgeolek

Eesti energeetikat ei arendata umbropsu, vaid põhjalikult läbi arutatud energiamajanduse arengukava alusel. Selle oluline põhimõte on, et Eestil peab olema võime toota oma vajaduste katteks elektrit. Uue põlevkivijaama ehitamisega säilitame selle suutlikkuse.

Põlevkivienergeetikal on miinuseid, ent ärme unusta tema tugevaid külgi. Põlevkivi on kodumaine maavara, me ei sõltu kellegi teise suvast ega manipulatsioonidest. Energiajulgeoleku kindlustamiseks vajame elektrijaama, mis annab elektrit isegi siis, kui tuul ei puhu ja välisühendused tõrguvad.

Soojuse ja elektri koostootmine ning puidu kasutamine, mida Mikser soovitab, käib juba ammu ja Eesti energiatootmine on üha mitmekesisem. Paraku ei tähenda see, et saaksime Narva elektrijaama ehitamata jätta või muud soojatootmise viisid kõrvale heita.

Biomassi kasutavad jaamad ei sobi üksi kogu elektritootmist, kaugkütet ja sooja tarbevee tootmist ülal pidama. Soojust ei vajata pidevalt ja korraliku baaskoormuseta ei ole neis jaamades elektri tootmine efektiivne. Tarbimise tipud tuleb seega katta teisiti, sest kalli tehnoloogia seismine pole majanduslikult mõistlik.

Kriitikute jutust jääb mulje, et kõik energiaprobleemid lahenevad, kui lõpetada põlevkivielektri tootmine, põlevkivijaamades puidu kasutamine ja panna Narva elektrijaamad üldse kinni.

Seda ideed toidetakse pettekujutelmaga, nagu varitseks kusagil nurga taga odav elekter, mida halb valitsus turule ei lase. See ei ole kahjuks tõsi. Eesti elektriturg on kõigile tootjaile avatud. Igaüks, kellel on hea mõte, kuidas soodsalt elektrit toota, on teretulnud kohe pihta hakkama.

Taastuvenergia tasu väiksemaks

Ettepanek panna tarbijate asemel riik taastuvenergia toetusi maksma, on roheelektri tootjate huvidest lähtuv silmamoondus. Esmapilgul on see ju hea idee: tarbijad ei peaks enam taastuvenergia toetust maksma.

Sisuliselt on see üksnes ümberjagamisidee taasesitus. Las riik maksab, just nagu saaks riik oma tulud kosmosest, mitte maksudena inimeste käest.

Majandusministeerium on välja pakkunud eelnõu vähendada taastuvenergia toetusi mõistliku suuruseni. See garanteerib tootjatele küllaldase kasumi, kuid kahandab inimeste elektriarvet.

Ettepanek võimaldab alandada taastuvenergia tasu kui elektriarve ühte kiiremini kasvavat osa kokku kuni 390 miljonit eurot.

Taastuvatest allikatest elektri tootmist tuleb toetada tarbijaid võimalikult vähe koormates.

Kui Eesti eesmärk on see, et aastal 2020 moodustab taastuvenergia tarbimisest 25 protsenti, siis eelmisel aastal jõudsime juba 23 protsendini.

Makstavad toetused on ebaproportsionaalsed ja tarbijatele kulukad. Seetõttu seisan nende vähendamise eest.

Toetus eramutele

Isamaa ja Res Publica Liit lubas valimistel kodukulude suhtes peamiselt kolme asja: esiteks kaotada maamaksu kodualuselt maalt, teiseks investeeringuid kodude energiasäästlikuks muutmiseks ja kolmandaks monopolide hinnakujunduse sõltumatut kontrolli.

Loomulikult meeldib poliitilistele oponentidele lugeda meie lubadustest välja muud. Iga kord, kui mõne kütuse turuhinna kallinemise või külma ilma tõttu suurem arve laekub, pistab keegi kisama, et IRL ei täida oma lubadusi.

No kuulge, absurdseid lubadusi energiaallikate hindade suhtes pole me andnud. Vastupidi, energiasäästule ja kodude soojustamisele rõhumine tulenebki otseselt arusaamast, et eri kütuste turuhindu ei saa poliitiliselt kehtestada. Ainuke tõsiselt võetav kodukulude alandamise variant on energiaga säästlikult ümber käia.

Mai algusest on peale korterelamute rekonstrueerimise toetuse võimalik saada toetust eramute rekonstrueerimiseks. Toetust antakse taastuvenergeetika väikelahenduste tarvis, nagu päikesekollektorid ja -paneelid või väikesed tuulegeneraatorid. Täidame oma muudki lubadused. Kodualuse maa maks kaob ja monopolide kontroll on sisulisem kui eales varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles