Nutitelefon vajab arukat kasutajat

, EMT andmeside- ja sisuteenuste ärijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefoni kasutajal tasub ettevaatlik olla suvalistest kohtadest leitud QR-koodide lugemise ja nendes sisalduvate linkide avamisega.
Nutitelefoni kasutajal tasub ettevaatlik olla suvalistest kohtadest leitud QR-koodide lugemise ja nendes sisalduvate linkide avamisega. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Nutitelefonid koguvad üha enam populaarsust ja jõuavad aina suurema hulga inimeste kasutusse. Paraku võib nendega oskamatu ümberkäimine tuua ebameeldivaid üllatusi, mistõttu tasub meelde jätta kümme lihtsat soovitust.

Esiteks on väga tähtis alati kasutada automaatset koodiga ekraanilukku, mis tundub ehk tüütu, kuid ei lase võõrast kohe infole ligi ega muul moel kurja tegema. Nutitelefonis on ju e-kirjad, kontaktandmed ja kalendrid, brauseri meelde jäetud paroolid eri keskkondadesse sisenemiseks, isiklik elu Facebookis ja Twitteris.

Peale selle on lihtne tekitada rahalist kahju, saates eritasulisi sõnumeid või parkides suvalist autot.

Paigaldage viirustõrje

Nutitelefon on nagu arvuti. Nii et kui arvutile paigutate viirustõrje, peate sama tegema nutitelefoniga. Kasulikud märksõnad nutitelefonide viirustõrjeprogrammi otsimiseks on AVG, Lookout, Kaspersky, F-Secure ja McAfee.

Enne rakenduste allalaadimist uurige kindlasti nende tausta. Kes on selle rakenduse teinud, kas tegu on tuntud ja usaldusväärse tegijaga? Näiteks lõi hiljuti laineid Angry Birdsi nime kandev libarakendus, mis allalaetuna hakkas eritasulisi sõnumeid saatma.

Kaks kolmandikku viirusi tuleb alternatiivsetest rakenduspoodidest, mis vaikimisi on nutitelefonis keelatud. Kuigi ka telefonitootja ametlikus poes – Google Play (endine Android Market), App Store ja Windows Marketplace – võib leiduda probleemset tarkvara, on sealt selle eemaldamine lihtsam ja koordineeritum ja riskid seepärast väiksemad.

Rakenduste paigaldamisel vaadake üle nende soovitavad ligipääsud. Kas rakendus soovib saada õigust lugeda teie kontakte, saata sõnumeid või küsida asukohta? Kui teie meelest pole neid vaja, ärge rakendust paigaldage.

Hoiduge turvamata Wifist

Kindlasti ei tohiks kasutada avalikku turvamata Wifit, sest krüpteeringuta Wifit tarbida on sama mis pubis kõva häälega oma pangakaardi PIN-kood välja hõigata. Kui Wifi ei ole kaitstud, on ülejäänud kasutajatel hõlbus näha, mida ja kellega MSNis räägite, milliseid veebilehti külastate või mida sisaldavad e-kirjad.

Rakendusi tasub alati uuendada, et eemaldada võimalikud algversioonis parandamata olnud vead (Update).

Kui telefonitootja pakub veebipõhist telefoni kaughaldust (“Lukusta telefon”, “Kustuta sisu”), kasutage seda kindlasti. See võimaldab jalutama läinud telefoni eemalt lukustada, sellest andmeid kustutada või telefoni asukohta määrata.

Loobuge tarbetust

Lülitage välja Bluetooth, Wifi, GPS ja muu, kui neid parajasti ei kasuta, nii säästate akut ja võidate turvalisuses. Ja kui leiate tasuta rakendusi, pole mõtet neid piiramatul hulgal alla laadida: asjad, mida tegelikult ei vajata, söövad nutitelefoni mälu ära.

Ettevaatust suvalistest kohtadest leitud QR-koodide lugemise ja nendes sisalduvate linkide avamisega! Kui koodi andja pole usaldusväärne, võib seal taga olla pahavara. Lugege vaid neid, mis tulevad kodulehelt või reklaamist, mille tegijat teate-usaldate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles