Kõõm pole sugugi tühine probleem

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli apteegi juhataja Karin Alamaa-Aas näitab kolme firma kõõmaravišampoone.
Ülikooli apteegi juhataja Karin Alamaa-Aas näitab kolme firma kõõmaravišampoone. Foto: Henn Soodla

Nii nahaarst, trigoloog kui apteeker kinnitavad, et kõõm on üsna levinud probleem ning kõõmavat peanahka tuleb kindlasti ravida.

Trigoloogia OÜ projektijuht Kelly Kursk märgib, et kõõm pole peanaha põletik, vaid annab pigem märku sellest, et naha normaalne mikrobioloogiline tasakaal on korrast ära. “Inimesed ei tea oma naha kooslust ning kasutavad valesid tooteid, mis omakorda põhjustavad kõõma,” teab Kursk peamist kõõma tekke põhjust.

Pärnu haigla dermatoloog Sünne Järna ütleb, et nahaarsti juurde jõuab kõõmaga hädasolija enamasti siis, kui kõõmašampoonidest pole abi olnud. “Kõige sagedamini on tegu seborroilise dermatiidi või mõne muu nahahaigusega, mille raviks on juba vaja retseptiravimeid.”

Ülikooli apteegi juhataja proviisor Karin Alamaa-Aas märgib, et kuna Pärnus korraldab trigo-loogiakeskus just nende apteegis peanaha tasuta teste ja siin on müügil nende tootedki, on nad pisut rohkem kursis peanahaprobleemidega. “Sageli arvavad inimesed, et neil on kõõm, lähemal uurimisel aga selgub, eriti rasuse naha korral, et tegu on rasvajääkidega ega ole sugugi vaja kõõmavastaseid vahendeid kasutada,” märgib ta.

Kursk ütleb otse välja: “Kõõm on valdavalt hooldamata peanaha probleem. Puhtale peanahale naljalt kõõma ei teki. Pead pestakse kas liiga harva või kasutatakse oma nahatüübile sobimatuid šampoone.”

Kõõma kõige tõenäolisem põhjustaja on peanahas elutsev pärmseen, mis millegipärast on hakanud jõuliselt paljunema. Tihti esineb kõõma rasusel peanahal, aga nii Kursk kui Järna rõhutavad, et väga kuiva nahaga inimesedki on kõõmaga hädas.

Seborroiline ekseem, psoriaas ja karvanääpsupõletik tekitavad samuti peanaha sügelust ja kõõma.

Kõõm on alati millegi muu sümptom, toonitavad spetsialistid. Kui kõõm esineb koos juuksekaoga, oleks vaja kindlasti juukseuuringule minna.

Nahaarst märgib, et paljude peanahahaiguste põhjusi tuleb otsida neuroloogiliselt pinnalt. Vale toitumine, stress ja ületöötamine ehk vähene puhkus on peanahahaigustegi riskifaktorid.

Kõõmavat peanahka tuleb kindlasti ravida, vastasel juhul häda ainult süveneb. Nii proviisor kui nahaarst teavad, et enamasti saavad kõõmaga hädas olevad inimesed abi kõõmašampoonidest. Doktor Järna lausa soovitab kõõma korral apteeki minna: “Apteekrid on väga pädevad ja oskavad õigeid vahendeid soovitada.”

Ülikooli apteegi juhataja selgitab, et kuna kõõm on seenhaigus, tuleks kasutada seenevastase toimega ketokonasooli sisaldavaid šampoone. “Meil on siin kolme firma tooteid. Kõõmavastaseks raviks tuleb neid kolm kuni viis minutit peas hoida ja siis hästi välja loputada,” soovitab ta.

Kuna juukseuurijad teevad koostööd Ülikooli apteekidega kogu Eestis, on Pärnuski just selles apteegis müügil trigoloogilised tooted. “Tricodermi tooted on küll kallimad, aga paljud eelistavad neid, sest nad kestavad kauem. Näiteks šampoone lausa soovitatakse lahustada,” räägib Alamaa-Aas. Samuti kiidab ta peanaha hoolduseks sobivaid ampulle.

Kõõmast hoidumiseks soovitavad trigoloogid kasutada oma peanahale sobivaid pesu- ja hooldusvahendeid. Juuksehooldusvahendite ostmisel võiks eelistada neid, milles on vähem aktiiv- ja pesuaineid ning rohkem juuksejuurt ning peanahka hooldavaid ja toitvaid aineid.

Kõõmaravisse ei tohiks suhtuda kui tühisesse probleemi: kui peanahk on ärritunud ja põletikuline ning juuksejuur ei saa normaalselt toitu, pidurdub juuksekasv ning halvimal juhul võivad juuksed välja langema hakata, märgivad spetsialistid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles