Kihnu muuseumis näeb saarenaiste näputööd

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarerahva valmistatud käsitöö.
Saarerahva valmistatud käsitöö. Foto: Urmas Luik

Kihnu muuseumis on alates sellest pühapäevast eksponeeritud näitus „Kihnu naestõ tänävetalinõ tüe sii- ning sialpuõl merd“. Näituse korraldamisega tehakse sügav kummardus näputöö tegijatele.

Kihnus on naiste käsitööoskus üldine. Erinevat sorti kindaid-sokke-mütse-pitse-körte kootakse-heegeldatakse-tikitakse-õmmeldakse igal talvel oma pere tarbeks ja müügiks. Kihnu käsitööd on ajast aega ka lisasissetuleku saamiseks väljapoole Kihnut müüdud, teatas Kihnu muuseum.

Kui mehed 100 aastat tagasi kive Riiga vedasid, andsid naised neile käsitöökaupa kaasa. Vanad ajalehed kirjutavad, et eriti nõutavad olid sõrmkindad – populaarseimad on need praegugi.
 
Näitusele on laekunud 362 tööd 40 inimeselt. Noorimatel osalejatel on vanust napilt üle kahekümne, vanimal üle üheksakümne eluaasta.

Lihtsamate tarbeesemete kõrval on välja pandud keerukamaid oskusi nõudvad mõõgaga kootud vööd, ülipeenelt tikitud tanud ja käised, hiiglase kasvu mehele kootud troi jpm.
 
Näituse korraldanud Kihnu muuseumi ja Kihnu kultuuri instituudi sihiks on, et näituse külastajad teiste töid imetledes tunneksid soovi ka ise näputööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles