Tõstamaa kool naasis Brocenist

, huvijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa kool oli külas Lätis Broceni koolil.
Tõstamaa kool oli külas Lätis Broceni koolil. Foto: Toomas Mitt

Tõstamaa keskkooli 36 õpilast, direktor ja huvijuht käisid 27. ja 28. aprillil külas sõpruskoolil Brocenis.

Sõprussuhted said alguse pea kümme aastat tagasi, kui Tõstamaa kooli toonane huvijuht Harvet Toots uuris ajaloohuvilisena meie kandi mehe Jakob Kunderi saatust Teises maailmasõjas Lätis Broceni piirkonnas. Omavahelised suhted on meie ja nende kooli vahel olnud kõik need aastad väga lähedased. Üle aasta käiakse üksteisel külas. Tänavu oli meie kooli kord külastada Läti sõpru.

Külastuskäigu traditsiooniline kontsert-aktus oli meie tuleku auks põhjalikult ette valmistatud. Laval käisid tantsijad, kellest kõige pisemad sulatasid publiku südamed ja panid laialt naeratama.

Broceni kool on tugeva muusikakallakuga ja seega kuulsime kõrgtasemel koorilaulu nii väiksemate kui ka piirkonna parimaks kooriks tunnistatud kooli vanima vanuseastme esitluses.

Meie õpilased tegid Läti sõpradele samuti aktusel etteaste. Rein Pihelgas rõõmustas sealseid noori oma lõõtsamänguga, pannes nii mõnegi tüdruku silmad särama. Viktoria Kullerkupp ja Liisbeth Sikk esitasid kitarri saatel läti rahvaviisi nii eesti kui ka läti keeles, mis tekitas publikus äratundmisrõõmu. Veebruaris Tõstamaa talendiks valitud Andrus Kiisler mängis aga proovi tegemata maha tubli trummisoolo. Maret Palusalu võlus publikut oma hurmava häälega ja esines ka koos sõprade Kristel Suti, Keiu Andersoni, Liis Leerimaa ja Ly-Andra Pärnastega, esitades kitarri saatel laulu sõprusest.

Pidulikul kontserdil-aktusel sai vahetatud sõprust sümboliseerivad tänukirjad. Nende kool kinkis meile eelmise kevade Manilaiu Riida turismitalu külastusest ajendatult kolm tuulekella. Meie viisime neile sõprussuhete valvuri Nõia-Ella, kes ühel aastal on Lätis ja teisel aastal Tõstamaal, ning suveniire. Reisil oli meil loomulikult kaasas aastaid tagasi Broceni kooli kingitud jänes Härra Urmas, kes kõiki meie tegemisi jälgis.

Külastuskäikude jooksul on alati maha peetud spordivõistlusi. Sel aastal osalesid nooremad teatevõistlustes ja sõbrunesid seeläbi sealsete noortega. Vanemad tüdrukud, Ly-Andra Pärnaste, Keiu Anderson, Triin Tugim, Agnes Janson, Laura Jõe,ja Karen Adler võtsid enda peale ülesande mängida Läti kooli võrkpallitüdrukutega. Mäng osutus nii tasavägiseks, et lõppkokkuvõttes ei saanud pealtvaatajad enam arugi, kumb on tugevam meeskond, ja võitjaks tuli sõprus.  

Broceni linnaga tutvusid noored õhtuse orienteerumisega. Noored jagati Läti noortega koos meeskondadeks, saadeti linnaga tutvuma ja eri punktides toredaid ülesandeid lahendama.  Õhtut jäi lõpetama Läti-Eesti tantsuõhtu, mille vahele sealsed noored korraldasid seltskonnamänge.

Teisel päeval käisime tutvumas Broceni keraamikatehasega. Noored kuulsid otsast lõpuni seinaplaatide saamise tehnikat ja nägid kõiki vajaminevaid masinaid.

Salduse linnas külastasime esmalt Janis Rosenthali majamuuseumi, kus vaatasime sel kevadel kunstikooli lõpetavate noorte kõrgtasemelisi töid. Põikasime ka kunsti- ja käsitöögaleriisse, mis eri aegadel on olnud nii apteek, raamatukogu kui ka nüüd sotsiaalset elu edendav näitustemaja. Seal vaatasime kodututest loomadest tehtud fotonäitust ja imetlesime maja teises küljes olevat käsitööpoodi. Edasi viis meid tee Salduse kutsehariduskooli juurde, kus jalutasime pikalt imelises pargis, tutvudes legendide ja loodusväärtustega.

Tore traditsioon jätkub järgmisel kevadel, kui ootame Broceni sõpru meile külla.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles