Hinnete või abistamise eest ei peaks lapsele maksma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Psühhoterapeut ja Gordoni perekooli koolitaja Pille Murrik rääkis Naine24-le, miks ei tohiks lastele kodutööde või heade hinnete eest raha maksta.

Terapeut selgitas, et vanemad peaksid õpetama lapsele rahaga ringikäimist, kaasates nad aruteludesse, näitamaks, kui palju millegi peale kulub. Samal ajal tuleks lapsega läbi rääkida seegi, kuidas ta oma taskuraha kulutab, arvestades lapse vanust ja vajadusi. “Kui tal ei ole võimalust arutada ja ta saab lihtsalt küsimise peale raha või ei saa seda üldse, on tal palju raskem hiljem rahaga ringi käia,” tõdes Murrik.

Mõnikord on vanemal olnud vaene lapsepõlv ja kuna nüüd on paremad võimalused, tahab ta endale ja lastele palju lubada, aga ei pruugi endalt küsida, kas kõiki neid asju tõesti vaja on.

Seevastu peres, kus sissetulekud on piiratud, võib laps tunda ebakindlust, kui vanem elab lapse peal enda emotsioone välja. “Laps saab aru, kui öelda, et selleks ei ole praegu raha, ja see, mis meil praegu on, on millekski muuks,” selgitas Murrik.

Laps õpib raha väärtustama, kui ta saab endale ise taskuraha teenida. Siiski pole õige lastele maksta hinnete eest või kodus abistamise eest. Lapsele võib nii-öelda palka maksta, kui ta teeb midagi sellist, mis tema kohustuste hulka ei käi ja on lisatöö.

Raha kipub mängu tulema, kui vanem tahab last tunnustada, aga ei oska seda õigesti teha. Raha andmise asemel peaks vanem oma tundeid siiralt väljendama ja ütlema lapsele näiteks, kui hea meel tal on, et lapsel on tunnistusel head hinded.

Eraldi lugu on Murriku jutu järgi turgutusega, kui lapse motivatsioon on maha käinud. “Kui õppimises on probleemid ja on vaja motivatsiooni, võib vanem panustada mingi asja ostmisesse, kui laps seda kangesti tahab ja see on ka vajalik,” selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles