Pärnumaa tantsurahvas käis Viljandi tänavatel tantsu vihtumas

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirburaputamise tants. Tantsurahva jutu järgi lõppesid vanasti simmanid sellega, et enne tantsuplatsilt kojuminekut raputati kirbud maha.
Kirburaputamise tants. Tantsurahva jutu järgi lõppesid vanasti simmanid sellega, et enne tantsuplatsilt kojuminekut raputati kirbud maha. Foto: Erakogu

Suvise tantsupeoni on veel mitu kuud, kuid ega tantsurahvas malda nii kaua oodata. Sestap võtsid rahvatantsijad üle Eesti laupäeval ette sõidu Viljandisse, kus toimus talvine tantsupidu.


Pärnumaalt olid oma nimed ühistantsimiseks kirja pannud naisrühm Keksutajad, rahvakunstikollektiivi Laieldes nais- ja noorterühm ning segarühmad Eite-Taati ja Tuurit-Tuurit.

Üheteistkümnendat järjekorranumbrit kandev talvine pidu algas suure osa tantsijate jaoks laupäeva hommikul, kui külalised Soomest ja Türgist õpetasid kõigile soovijaile oma tantse. Pärimusmuusika aida saal jäi õpihimulistele suisa kitsaks. Seejärel andsid tantsuansamblid Sõprus ja Kullaketrajad kauni kontserdi ning oligi aeg kõigil tantsusaapad jalga tõmmata.

Nagu igal korralikul tantsupeol, nii oli Viljandiski rongkäik. Peotuli süüdati Kaevumäel ja sealt liiguti ühiselt linna keskplatsile. Päevajuht Märt Agu, tänavuse üldtantsupeo üks lootse, tutvustas esitatavaid tantse ja tuletas keerulisemaid tantsusamme meelde.

Esimest korda talvisel tantsupeol osalenud Tuurit-Tuuriti tantsijad leidsis, et lumisel asfaldil tantsida on tavatu ja esitab väljakutseid, kuid on kindlasti väga lõbus ja meeldejääv ettevõtmine. Aga eks see olegi ürituse üks eesmärke, et üle Eesti kokku tulla ja tantsides end hästi tunda.

Talvised tantsupeod erinevad suvistest selle võrra, et ei esitata mitte autoriloomingut, vaid vanu eesti folkloorseid tantse.

Need tantsud on eesti rahvatantsu alus, oma juuri tundmata on raske areneda. Tantsupeolised said selgeks mitu meeleolukat tantsu, mida edaspidi oma kavadesse põimida. Ja väga vahva oli vaadata, kuidas türklased kõiki meie rahvalikke tantse kaasa tantsisid.

Talvine tantsupidu lõppes simmaniga, kus sai jalga keerutada Audru Jõelaevanduse Pundi muusika saatel ning nautida Soome, Türgi ja Viljandi tantsijate esinemisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles