Sõbrad ei tohiks joobes sõpra rooli taha lasta

, Viinahaualt, Tori vallast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positiivset näitu näitav alkomeeter.
Positiivset näitu näitav alkomeeter. Foto: Arno Saar / SL Õhtuleht.

Kui liikusõnnetuse põhjustab joobes juht ehk roolijoodik, siis tahetakse see süüdlane pihuks ja põrmuks teha ja seda eriti veel siis, kui õnnetuse tagajärjel on ka hukkunu(id) või raskelt viga saanud inimene. Kuni joobes juht pole õnnetust põhjustanud, on kõik okey. Kui ikka kaasas sõitev seltskond laseb joobes inimese rooli taha, on kaaslased samuti süüdi ja peaksid vastutama.

Kui päris ausalt öelda, siis julgen arvata et selliseid inimesi on väga vähe kes pole oma elu jooksul kordagi patustanud ning rooli taha istudes päris kaine olnud. Liikluspolitsei igale poole alati jõua ning seega on roolijoodikute vahele jäämine mõnes mõttes nagu õnnemäng- loterii, et kas õnnestub soovitud teekond vindisena läbida ilma liikluspolitseile vahele jäämata või mitte.

Kui seltskond otsustab kuhugile peopaika minna, siis on selge, et pidu päris kainelt ei peeta ning seega ka masinajuht alati sada protsenti kaine peaga rooli taha ei istu. Teekonna õnneliku läbimise puhul on kõik okey ning keegi midagi ei kobise kui roolijoodik on ilma avariita suutnud kaaslased koju sõidutada, aga kui juhtub liiklusõnnetus, siis tahetakse roolis olnud inimene "risti" lüüa.

Kui inimene on purjuspäi masinat juhtides õnnetuse põhjustanud ja selle tagajärjeks on hukkunud, siis see roolis olnud juht ei saa terve oma edasise elu rahu, sest ta südamel on teiste inimeste surm ning uskuge või mitte, aga see on palju suurem karistus kui vanglas istutud aeg tehtud kurja eest.

Miks siis tahetakse roolijoodik "risti" lüüa kui ta on põhjustanud hukkunutega liiklusõnnetuse? Miks ei tunnista kaassõitjad enda süüd kui nad on teadlikud olnud juhi alkoholijoobes olekust ning lasknud ta sellegipoolest rooli taha?

Kui kellegil ikka seltskonnas on aru peas, siis tuleks karm otsus langetada ning joobes juhilt võtta võtmed käest või leida rooli taha kaine inimene. Mina pole kunagi kellegile napsitanud juhile kaassõitjaks istunud ning ei kavatse seda ka teha. Igal inimesel peab ikka mõistus peas olema.

Et edaspidi taolisi juhumeid vältida, siis ärge laske joobes juhti rooli taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles