Jannseni preemia pälvib kunstnik Vello Paluoja

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Paluoja.
Vello Paluoja. Foto: PP

Eile tegi Johann Voldemar Jannseni preemia auhinnakomisjon Pärnu linnavalitsusele ettepaneku anda tänavune preemia kunstnik Vello Paluojale (pildil).

Vello Paluoja kandidatuuri esitajad Pärnu Kuninga tänava põhikool ja kooli hoolekogu ja Pärnu kodanikumaja perenaine Hilja Treuberg rõhutavad just kunstniku laiahaardelisust ning Eesti aja- ja kultuuriloo käsitlemist portreemaalide kaudu.

Üle kahe aastakümne on Paluoja kujundanud Pärnu linna tunnus- ja tänukirju. Tema disainitud on linna kaks tähtsamat aumärki: aukodaniku ja teenetemärk.

Viimastel aastatel on Paluoja keskendunud Pärnu inimestele. Graafilistel lehtedel ja pastellmaalidel on ta jäädvustanud üle 30 Pärnuga seotud kultuuriinimese ja ühiskonnategelase näod.

Paluoja on Eesti kunstnike liidu ja 2007. aastast Washingtoni kalligraafide ühingu liige. 2004. aastal pälvis ta Pärnu linna kõrgeima tunnustuse – vapimärgi.

Möödunud aastast annab oma eripreemia välja AS Wendregi. Nelja nominendi seast valis ettevõte oma kultuuripreemia vääriliseks Koidula gümnaasiumi kauaaegse direktori ja päev enne papa Jannseni sünniaastapäeva oma 70 aasta juubelit tähistava Rein Egloni.

Pärnu Postimehe eripreemia ehk väikse Jannseni otsustas toimetus sel aastal omistada Jüri Kukele, kes on kaasa löönud kohalikus poliitikas, kuid eelmisel aastal paistis silma linnakodanikuna, võttes vaevaks läbi töötada Pärnu linna uue arengukava ja seda siis leheveergudel asjatundlikult kommenteerida-kritiseerida.

“Jüri Kuke kirjutised olid valgustavad ja intrigeerivad ning tegid arengukava tutvustamisel ära suurema töö kui linnavalitsuse liikmed ja ametnikud – rääkimata volikogu liikmeist – ühtekokku,” sõnas Pärnu Postimehe arvamustoimetuse juht Kaupo Meiel.

Jannseni preemiad antakse traditsiooniliselt kätte Koidula muuseumi aiapeol papa Jannseni sünniaastapäeval 16. mail kell 17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles