Toomas Kivimägi: Öörahust ja koalitsioonileppest

Toomas Kivimägi
, Pärnu linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi.
Toomas Kivimägi. Foto: PP

Pärnu Postimehe veergudel on tuliselt kirjutatud mitmel linnaelu ja -poliitika teemal, mistõttu siinkohal kahe kohta oma kommentaarid.

Öörahu Pärnus

Idee öörahu lühendamisest suveperioodil ei pärine kelleltki teiselt kui linna ettevõtjatelt ja -kodanikelt. Öörahu lühendamise vastu ei ole samuti keegi muu kui (ülejäänud) ettevõtjad ja Pärnu linna kodanikud.

Nõnda on peaaegu alati nii poolt- kui vastuhääli. Diskussioon leheveergudel oli igati teretulnud. Häiris asjaolu, et ettepanekut võeti kui otsustatut. Tihtipeale segas see tasakaalukat arutelu. Me pole küll koalitsioonis ega linnavolikogus nimetatud teemat arutanud, ent minu isiklik seisukoht on ühene: ma ei poolda öörahu lühendamist. Seda väga lihtsal põhjusel: külalised on linnale väga tähtsad, kuid püsielanikud veel tähtsamad.

Jah, otse loomulikult, kui me tahame olla soositud puhkepaik ja turistide sihtkoht, peame maksma kindlasti natuke lõivu oma privaatsusest, aga senine öörahu aeg suveperioodil südaööst kella 6ni on igati optimaalne, pigem isegi natuke külaliste poole kaldu.

Öörahu lühendamine veel lööks tasakaalu paigast ja seda linna püsielanike kahjuks. Jääb ära. Erandina nagu varem võimaldame suve jooksul kolmel–neljal ööl (jaanilaupäev ja mõni suurüritus) lühemat öörahu.

Koalitsioonileppest

Olen kategooriliselt vastu koalitsioonileppe muutmisele, nagu pani ette Pärnu Postimehe toimetus (vt juhtkiri “Vahepilk võimuleppele”, PP 11.04). Koalitsioonilepe on dokument, mis võetakse vastu kogu valimistevahelise tsükli ehk nelja aasta peale.

Järgides Pärnu Postimehe soovitust, oleks küll väga vahva deklareerida leppe 100protsendist täitmist, olles aasta enne valimisi välja visanud sealt kõik selle, mis jääb täitmata.

See poleks aus. Seda enam, et linna peamiste arengudokumentide hulka kuuluvad arengukava, eelarvestrateegia, mida igal aastal korrigeeritakse. Põhjust koalitsioonilepet pole muuta sellegi tõttu, et valdav osa lubatust on juba täidetud. Me hoidsime konservatiivset joont ega andnud lubadusi kellelegi meeldimise pärast.

Loomulikult on asju, mis pole läinud nii, nagu lootsime, aga üldine majanduskeskkonna vahepealne halvenemine pole jätnud kedagi negatiivselt mõjutamata.

Kuivõrd koalitsioonileppes peab olema ambitsiooni, on loomupärane, et kõike ei täideta. Eksimatud pole meiegi. Suurim eesmärk – korra loomine linna rahaasjades ja linna laenukoormuse viimine seadusega lubatud piiresse – saab kindlasti täidetud.

Esplanaadi 10 võimaliku negatiivse mõjuga ei arvestanud me siis ega nüüdki, kuid see on üks paljudest nähtamatutest võllakividest, mis meile salaja kaela pisteti.

Aga kordan: lubadus oli antud ilma Esplanaadi 10ta ja see põhilubadus saab täidetud. Pealegi oleme jätkuvalt optimistlikud Esplanaadi 10 kohtulahendi suhtes, sest ebaõnnestunud äririskide maandamine maksumaksja rahaga oleks rohkem kui liig.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles