Lääne-Eesti pommigrupp tegi Osmussaarel lõhkekehi kahjutuks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Eesti pommigrpupi Peademineerija Eliot Põld vaatab üle 180 millimeetrist mürsku.
Lääne-Eesti pommigrpupi Peademineerija Eliot Põld vaatab üle 180 millimeetrist mürsku. Foto: Lääne päästekeskus

Neli Pärnus baseeruva Lääne-Eesti pommigrupi demineerijat käis eile Läänemaal Nõva vallas Osmussaarel, kus nad tegid kahjutuks Saksa päritolu 150millimeetrise mürsu ja Vene päritolu 180millimeetrise mürsu. Mõlemad lõhkekehad hävitati Osmussaare pankranniku ääres.

Lääne-Eesti pommigrupp saab igal aastal Osmussaarele 2-3 väljakutset. Osmussaarel oli Nõukogude armeel rannakaitsepatarei, kus tulistati vaenlaste pihta 130- ja 180millimeetriseid mürske.

„Osmussaarel olevad lõhkekehad on enamjaolt välja tulistamata. See tähendab, et sõja käigus ei jõutud väga palju lõhkekehi kahuritest välja lasta ja seetõttu jäid need saarele,“ selgitas Lääne-Eesti pommigrupi peademineerija Eliot Põld.

Põllu andmetel peaks saar olema ohutu, sest kõik teadaolevad lõhkekehad on kahjutuks tehtud. „Samas tuleb lõhkekehi jätkuvalt välja kuivanud järvedest, kaldaäärtest, samuti karjamaadelt, kus saare kariloomad elavad,“ lisas Põld.

Saarelt leitud lõhkekehad erinevad oma kaliibri poolest ülejäänud Eestis välja tulevatest lõhkekehadest. „Osmussaarel olevad lõhkekehad on enamjaolt suurekaliibrilised mürsud, näiteks 180millimeetrine mürsk kaalub pea 100 kilo ja enamik sellest on metall,“ ütles Põld.

Peademineerija tuletas meelde, et külastades Osmussaart ja leides lõhkekeha, tuleks oma leiust teada anda häirekeskuse numbril 112. Seepeale võtavad leidjaga ühendust demineerijad ja täpsustavad leiu asukoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles