"Suveaaria" tuleb kuuendat korda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Kallastu. Foto on illustreeriv.
Kai Kallastu. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu Vanalinna kooli õuel juulis-augustis toimuval vabaõhufestivalil "Suveaaria" sünteesitakse sel suvel kuuendat korda kunste.
 

Festivali avaetenduses Kauge armastus kõlavad Kaija Saariaho „Lonh“, Sohrab Udumani „Cassandra“ ja Lubawa Sydorenko „Valge Ingel“ sopranile ja elektroonikale ning Hans-Gunter Locki kaks teost elektroonikale. Esineb sopran Kai Kallastu. Etenduse lavastaja on Liis Kolle, visuaalkunstnik Liina Vedler ja muusikajuht Andrus Kallastu.

Festivali tipphetki pakuvad ooperi „Tituse halastus“ etendused augusti alguses. Ooperi intriigi, milles põimuvad armukadedus, alatus ja kaastunne, kannab Wolfgang Amadeus Mozarti meisterlik muusika. Vitellia, eelmise imperaatori Vitelliuse tütar, kibedusest, et keiser Titus teda ei armasta, plaanib valitseja mõrvata. Vitellia sunnib oma austajat Sextust, Tituse parimat sõpra, ühinema vandenõuga. Tulekahjule ja segadusele järgneb ootamatu lõppmäng. Ooper esitatakse itaalia keeles.

"Tituse halastuse" esiettekanne toimus Prahas 6. septembril 1791 kolm kuud enne helilooja surma. Ooperi ainsad lavastused Eestis on toimunud Tallinna Teatris 1812/1813. hooajal. 2006. aastal toimus rahvusooperis Estonia ooperi menukas kontsertettekanne, milles Sextusena debüteeris metsosopran Annaliisa Pillak, kes esitab Sextuse partiid ka Pärnu Ooperi produktsioonis.

Nimirollis esineb soome tenor Petri Vesa ja Vitelliana näeme pärnu sopranit Kai Kallastut. Sextuse õe Serviglia partiid esitab soome sopran Ulla Paakkunainen ja väepealik Publiusena astub üles bariton Atlan Karp. Servilia armastatu Anniuse rolli esitab Pärnust pärit itaalias elav metsosopran Margarita Swarczewska. Etenduses osaleb segakoor Endla. Koormeistritöö teeb Karin Veissmann.

Ooperi lavastab Sven Kivisildnik, selle kunstnikud on Margus Tiitsmaa (Sorge) ja Silja Saarepuu. Pärnu Ooperi orkestrit juhatab Andrus Kallastu.

Suveaaria raames saab nautida ka kontserdikavu „Anima Mea“, „Bach Pärnus“ ja „Suveaariaid“, millel kõlab väärtmuusika barokist avangardismini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles