Brackmann ja Hahn tutvustasid õpilastele kodulinna

, saksa keele aineühenduse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Brackmann ja Carl Friedrich Hahn otsisid koos õpilastega Pärnus kuulsate baltisakslaste jälgi.
Oskar Brackmann ja Carl Friedrich Hahn otsisid koos õpilastega Pärnus kuulsate baltisakslaste jälgi. Foto: Erakogu

Eile toimus Pärnus saksa keelt õppivatele noortele järjekordne ülelinnaline üritus. Seekord ootasid 8.-9. klasside õpilasi Oskar Brackmann ja Carl Friedrich Hahn, et koos teha väike jalutuskäik Pärnus ja otsida kuulsate baltisakslaste jälgi.
 

Alustati Christoph Heinrich Mohri majaga Rüütli tänaval ja saime kuulda, et selles hoones on väidetavalt peatunud nii Karl XII, Katariina II kui ka Peeter I. Edasi liikusime Hans Dietrich Schmidti jälgedes, imetlesime kaunist kaksikmaja Pühavaimu tänaval ja kuulsime kuulsatest kaubaladudest. Kõige kinnituseks võis oma silmaga näha mitmesaja aasta tagust vintskappi.

Järgmised jäljed leidsime Pühavaimu ja Kuninga tänava ristilt, kuulsime Heinrich Rosenplänterist kui toonasest eesti keele edendajast. Meenutati  õlle ja limonaadi tootjat Heinrich Ferdinand Pulsi, praeguse Sütevaka koolimaja kunagist omanikku.

Suure teadusjälje on Pärnusse jätnud füüsik ja piksevarda leiutaja Georg Wilhelm Richmann, kes  oma 300. sünniaastapäevaks on leidnud väärilise mälestusmärgi Nikolai ja Kuninga tänava ristmiku kõrval.  

Järgmist jälge uurisime Supeluse tänava lõpul – Raymond von Bööcke  suvemõis on üks vanimaid selleaegseid, 19. sajandist säilinud ehitisi. Bööcke on Eestile andnud mitu tuntud tšellisti.  

Räägiti supluskultuurist läbi aegade ja Rannapargi rajamisest kunagise linnapea Oskar Brackmanni ja tema sõbra linnaaedniku Carl Friedrich Hahni poolt. Veel peatuti Carl Gustaf Jochmanni mälestuseks Supeluse tänaval tema annetustest ehitatud esimese eesti soost  poeglaste alkgkooli ees.

Ringkäigust osa võtnud 32 ajaloohuvilist õpilast neljast koolist kuulsid palju huvitavaid fakte Pärnu ajaloos, mida jagasid giidid Maimu Hirvoja ja Maie Toome.

Seejärel ootasid viktoriin ja kringel Sütevaka koolimajas.

Viktoriinil selgusid parimad saksa jälgede tundjad. Esimest kohta jagasid Sütevaka humanitaargümnaasiumi võistkonnad Süte 8 (Carol Suurevälja, Karmel Helena Kokk, Joanna Kärt Pärtel, Mihkel Talmar, Jürgen lilleste, Annika Sarapuu ja Claudia Järve) ja Kaeluspekaari von Bullu (Rael Rent, Andrea Annus Gertrud Luhaoja, Laura Moppel, Johanna Toodu ja Eliisabet Tiits). Kolmanda koha pälvis Koidula kooli ja Sütevaka ühisvõistkond Kringel.

Tegemist oli järjekordse üritusega ülelinnalise keelepäeva näol, mida saksa keele aineühendus püüab igale vanuseastmele pakkuda. Sedapuhku oli korraldaja Sütevaka kool eesotsas saksa keele õpetajate Epp Suigusaare ja Ene Kübarsepaga.  
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles