Tralli hoov sai talgute korras uueks

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgupäev lasteaias Trall.
Talgupäev lasteaias Trall. Foto: Erakogu

Nii nagu kogu Eestimaa, korraldas ka Pärnu lasteaed Trall “Teeme ära“ ühise talgupäeva, kus lapsed, lapsevanemad, vabatahtlikud ja personal tegid ühisel jõul viie tunni jooksul lasteaia õueala puhtaks ja turvaliseks.

Talgupäevast võttis osa 115 inimest. Neist enamik registreeris end enne talguid lasteaias või otse www.teemeara.ee kodulehel. Sellist suurt rahvahulka laste heaks töötamas näha oli südantsoojendav ja rõõmu pakkuv. Selle eest, et rahvas kokku saadi, tuleb eelkõige tänada lasteaia aktiivset hoolekogu ja eriti hoolekogu esimeest Riin Põldmet, kes kutsus kokku korraldava töörühma, organiseeris, informeeris ja tegi kõik selleks, et talgupäevade raames lasteaia hooviala turvalisemaks muutuks.

Tänu vanematele paigaldati kingitusena kolm pisikest mängumaja, mis osteti lastevanemate tehtud annetuste abil; organiseeriti kõikide majakeste transport Võrust Pärnusse, moodulite immutamine, värvimine ning kokkupanemine.

Vanemad organiseerisid talgupäevale vajalikud vahendid: suure rulli biokangast, mida kasutati turvaalade loomisel; järelkärutäie liiva sõime liivakasti täitmiseks; saarepuupalgid, millega ääristati uued turvaalad ja millest mõni pandi sõimealale kõige pisematele lastele istumiseks ning kõndides tasakaalu harjutamiseks; piigid betoonäärte lõhkumiseks; väiketraktori, mis aitas künka ehitamisel, tänavakivide transpordil ja liiva vedamisel; akutrellid, haamrid ja muu vajaliku, mida oli tarvis mängumajade kokkupanemiseks; transpordivahendid materjalide kohaletoomiseks ja snäkid talgupäeva lastehoius olnud lastele vahepalaks.

Lasteaed omalt poolt tellis 45 tonni liiva, mis liivakastidesse laiali veeti; korraldas prügi äraveo ja organiseeris talgulistele lõunapausi, pakkudes talgulistele kuuma maitsvat hernesuppi.

Talgupäeva tulemusena ehitati valmis kahe liumäe turvaala koos palkidest piiretega, samuti ehitati turvaala kahe vedrukiige ümber. Uute sõimede õuealal alustati kõnnitee uuendamisega ja vahetati katkised plaadid  peasissekäigu ees. Maha lõhuti ohtlikud betoonääred ja ehitati asemele lauge küngas Kaevu tänava poolsele õuealale. Kaevati välja kaks kaarredelit ja paigutati need turvalisemale alale. Liivakastidest veeti välja liiv ja asendati uuega, vana liiva kasutati turvaalade moodustamisel. Väljakaevatud sai ka sõimealal paiknenud autorehvidest turnimisrivi, mille asemele paigaldati madalamad poomid. Ümber paigutati õuesõppe jaoks mõeldud palgist laud ja pingid.

Lasteaia personal ja talgupäevajuhid soovivad omalt poolt tänada kõiki, kes aitasid kaasa Tralli talgupäeval materjalide varumisel, töövahendite leidmisel, nõu jagamisel ja töö tegemisel. Täname kõiki vabatahtlikke, kes ise lasteaiaga konkreetselt seotud ei ole, kuid kes julgelt ligi astusid ja küsisid, kas ka nemad võivad talgupäeval kaasa lüüa ja oma abikäed ulatada. Tahaks väga eraldi tänada üht noort ema, kes tuli oma pisikese tütrega Vana-Pärnust linnabussidega, ja üht noormeest, kes saabus lasteaia hoovi hommikul vara ja pakkus oma abi. Hiljem selgus, et seesama noormees oli üks raskemate tööde tegija kogu talgupäeva vältel.

Suur töö sai tehtud meie armsate trallikate heaolu ja turvalisuse nimel. Nüüd saame näha vaid laste säravaid silmi ja naerusuid, kui nad kõike tehtut hoovialal mängides naudivad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles