Mehis Mets: Turvalisus on meie endi kätes

, Lääne politseiprefektuuri Pärnu politseiosakonna ülemkomissar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu politseijaoskonna juht Mehis Mets.
Pärnu politseijaoskonna juht Mehis Mets. Foto: Henn Soodla

Soovin pöörata inimeste tähelepanu asjaolule, et raskel majanduslikul perioodil hakkab kuritegevus suure tõenäosusega kasvama. Kuid saame ise ära hoida olukordi, kus võime sattuda kuriteo ohvriks. Lihtsaim ettevaatusabinõu on jälgida, et ei autos ega koduümbruses oleks isiklikud ega hinnalised esemed nähtaval-laokil. Hoidke silm peal oma asjadel ka koduseinte vahelt väljas viibides. Järelevalveta jäetud asjade puhul kehtib loogika, et need vahetavad hõlpsamalt omanikku.


Tundke huvi nende vastu, kes elavad teie naabruses, pole tähtis, kas elate eramupiirkonnas või kortermajas – heanaaberlikud suhted aitavad tagada turvalise elukeskkonna. Korruselamud on enamjaolt saanud endale korralikud ja turvalised uksed, neid sulgedes ja lukustades hoiate eemale võõrad ja soovimatud isikud. Varavastaseid kuritegusid pannakse toime peamiselt siis, kui objekt, mida varastada, on kerge vaevaga või ahvatlevalt kättesaadav. Hoolitsege oma vara eest, nii et kellelgi ei tekiks selle vastu kriminaalset huvi.



Kogu materiaalse kõrval ärge jätke unarusse ennast. Ärge muutke end tänaval kurjategijale sobivaks ohvriks: vältige võimalusel öösel alkoholijoobes üksinda tänaval liikumist, valige turvalisim teekond oma sihtkohta jõudmiseks, ja see ei pea tähendama alati lühimat teed. Kasutage öisel ajal liikumiseks taksot või paluge end sõidutada sõpradel-lähedastel.



Praegu on suur tõenäosus langeda mõne osava kelmi ohvriks, kes loob teile petliku ettekujutuse väljavaatest saada midagi väga odavalt. Tulemus võib olla aga vastupidine: te ei saa midagi ja jääte võib-olla ilma olemasolevastki. Kõiki „väga häid“ pakkumisi tasub hoolikalt uurida, võttes pisut aega ja uurides tagamaid, saame oluliselt rohkem teada tegelike asjaolude kohta. Kindlasti tuleks vältida kergekäelist raha ülekandmist mis iganes põhjusel (liba-töökuulutused, laenud, netikaubandus) kolmandate isikute pangakontodele ja kõik turvakoodid on mõeldud teadmiseks üksnes nende omanikule.



Õigusrikkumistest teavitage kindlasti politseid ja seda võimalikult kiiresti, nii annate olulise panuse, et rikkujad tabatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles