Google Street View pakub Pärnu virtuaaltuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Internetigigant Google avas maailmale Eesti linnatänavate 3D-vaated, mille tarbeks pildistati mullu suvel eriseadmetega varustatud autodelt siinset linnaruumi. Nii on võimalik teha korralik virtuaaltuur suvepealinnaski.

Google Street View Euroopa programmijuhi Ulf Spitzer ütles portaalile E24, et 3D-kujule on viidud kõikide Eesti suuremate linnade tänavad, osa väikelinnade tänavatest ja tähtsamad ühendusteed. Linnasüdamest kaugemale jäävates piirkondades valiti pildistamiseks külastatavamad paigad ja turismimagnetid, et vaadetest oleks kasu paljudele inimestele nii Eestis kui väljaspool meie riiki.

Spitzeri väitel võimaldab rakendus näiteks võõras linnas selgeks teha, milline kokkusaamispaigaks määratud koht või otsitav hoone välja näeb.

Pärnu linnast on üles pildistatud enamik kohti. Nii saab internetis teha hõlpsalt virtuaaltuuri peale kesklinna Raekülas, Ülejõel, Vana-Pärnus ja mujalgi. Üles on pildistatud linnalähedased elamurajoonidki. Pilgu alt on välja jäänud vaid mõni tänav.

Pärnumaal on Paide maantee suunal üles pildistatud näiteks Paikuse ja Sindi tänavad. Tallinna maantee suunal saab internetis muretult surfata Saugas.

Eesti asulad kaardistas Google’i tellimusel läinud suvel AS Regio, mille tarvis toodi 15 kaameraga varustatud autot kohale Saksamaalt. Sõidukitele paigaldatud kaamerasilmad tegid iga mõne meetri tagant ümbritsevast 360- kraadise ülesvõtte, samuti koguti GPS-andmeid auto paiknemise ja laserandmeid teemärgiste ning hoonete asukoha kohta. Ülesvõtete tervikuks ühendamine ja kaardile kandmine võttis aega mullu sügisest siiani.

Suurt osa oma tegevusest Eestis keeldub Google aga avalikustamast. Näiteks ei paljastata, kui suur osa riigi tänavatest pildistati, kui suures mahus digitaalseid andmeid koguti ega seda, millises riigis asuvates serverites Eesti ülesvõtteid hoitakse.

Google’i käitumine inimeste privaatsuse puudulikul tagamisel on kogu maailmas esile kutsunud pahameeletorme. Teravaim on olukord Saksamaal, kus kohtuvaidlused Google’i õiguse üle inimesi ja nende vara pildistada jõudsid mullu Berliini kõrgeima kohtu ette.

Nii peaksid pärnakadki valmis olema, et nad võivad enda või mõne lähedase leida Google Street View fotodelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles