Juhtkiri: Suur ja väike Jannsen

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu linnapea Rein Kase valitsusajal 1994. aasta 18. veebruaril andis Pärnu linnavalitsus välja määruse, millega asutati Johann Voldemar Jannseni auhind Pärnu suurmehe “nime jäädvustamiseks tänasesse päeva ja seoses tema 175. sünniaastapäevaga”. Vastavalt auhinna põhimäärusele antakse see igal aastal Jannseni sünniaastapäeval, 16. mail “ühele füüsilisele isikule märkimist vääriva panuse eest Pärnu kultuuri- ja haridusellu”.

Sellest ajast ongi Jannseni preemia saanud märkimisväärne hulk sellele kirjeldusele vastavaid inimesi alates Jaak Rähesoost 1994. aastal kuni Vello Paluojani, kes Pärnu ühe väärikama tunnustuse pälvis tänavu.

Paluoja, mitmekülgne ja intelligentne kunstnik, sobib Jannseni preemia laureaatide ritta otsekui valatult. Kuigi see auhind läheb sageli juba väärikas eas ja oma aastatepikkuse tegevusega ennast korduvalt tõestanud kultuuri- ja haridusinimestele, ei tähista see sugugi loometee lõppu.

Paluojal on käsil harukordne ja suurejooneline maalisari “Inimesi Eesti kultuuriloost”, mis kogu oma suuruses ja mitmekülgsuses peaks valmima Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. Sellest aga ei saa ainult Pärnu, vaid kogu Maarjamaa kultuurisündmus. Ootame Vello Paluojalt, kes ju Pärnu lehelegi kunstnikutööd teinud ja kelle looming ulatub kalligraafiast ja graafikast eksperimentaalkunstini välja, veel palju-palju.

Nagu igal aastal andis Pärnu Postimees tänavugi välja oma eripreemia ehk väikse Jannseni, mille seekord otsustasime omistada Jüri Kukele. Oleks meil rohkem kaasautoreid, kellele Pärnu elu ja areng korda lähevad ja kes julgevad süveneda ja otsekohesed olla, oleksime väga õnnelikud.

Palju õnne veel kord nii Vello Paluojale, Jüri Kukele kui Rein Eglonile, kes pälvis Wendre teist korda välja antava eripreemia!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles