Sääsed alustasid jahti

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Oomipoe juhataja Kalev Kvell soovitas võitluses tüütute putukatega kasutada elektrilisi aparaate, millest osa peletab putukad eemale, teised meelitavad ligi ja hävitavad.
Pärnu Oomipoe juhataja Kalev Kvell soovitas võitluses tüütute putukatega kasutada elektrilisi aparaate, millest osa peletab putukad eemale, teised meelitavad ligi ja hävitavad. Foto: Ants Liigus

Järjest soojenevad ilmad on välja meelitanud sääseparved, paraku on niiske kevade järel karta pikka ja vaevarikast võitlust nende vereimejatega.

Pärnu Postimees on eelmistel aastatel testinud kauplustes müüdavaid sääsetõrjevahendeid ja senine kogemus näitab, et tõhusat abi ei tasu loota tõrjeküünaldest ega -suitsudest, kuid pihustatavatest ja pealemääritavatest vahenditest pälvisid kiitvaid hinnanguid kõige enam Diffusil ja Autan. Samuti võib soovitada selliseid sääsepeletusvahendeid, millesse saab asetada tableti ja siis elektripistikusse pista. Tõsi, tundlikuma ninaga inimesi häirib algul leviv tugev lõhn.

Paraku on aerosoolide või tablettide toimeaeg lühike ja neid kulub suvega tubli kogus. Nii uurisime, mida veel kangemat annaks tiivuliste kiusajate vastu kasutusele võtta.

Midagi tõhusat

Toitlustusasutused ja suured toidupoed kasutavad võitluses sääskede-kärbestega elektrilisi putukapüüniseid. Niisuguseid putukaid peletavaid või just meelitavaid ja tapvaid aparaate saab kojugi osta.

Elektriga töötavad putukapeletajad võib laias laastus jagada kaheks: ühed ajavad heliga eemale, teised meelitavad valgusega ligi ja vastu võret lennates saab putukas surmava löögi.

Ultraheliga töötavad peletajad mõjuvad nii putukatele kui närilistele.

Peletaja võib panna elektripistikusse nii tuppa, keldrisse kui terrassile ja see hakkab edastama heli, mis jäljendab rünnaksignaali. Nii tunnevad kahjurid end ebamugavalt ja peaksid mingi aja jooksul sealt põgenema, selgitas Oomipoe tootejuht Karl Laius.

“Samal ajal suudavad loomad päris kiiresti mõne enda vastu suunatud meetmega harjuda,” nentis Laius. “Mis praegu mõjub, ei pruugi järgmisel aastal enam toimida ja nii peab tooteid kogu aeg arendama.”

Sääraseid peletava heliga pinistajaid leidub nii elektriga kui patareitoitel, aga isegi mobiiltelefonidele on välja mõeldud vastav pininat edastav rakendus.

Pudupoodides on müüdud putukaid peletava pininaga võtmehoidjaidki. Paraku pole odavad vahendid väga tõhusad.

Ultraheliga töötavaid hiirte, rottide, nahkhiirte ja putukate peletajaid müüvad kahjuritõrjefirmad ja neid seadmeid saab interneti vahendusel tellida.

Vastupidi toimib elektriline putukatapja, mis meelitab putukaid sinise UV-valgusega. “Ebameeldivad putukad neutraliseeritakse hetkel, mil nad puutuvad vastu elektriseeritud võrku lambi sisemuses,” seletas Laius. “Minu kogemus ütleb, et need püünised pole kõige parema toimega tuulisel verandal, küll aga väga efektiivsed näiteks sauna eesruumis, üldse kinnises ruumis.”

Terrassile riputatud putukatapjad niiskust ei karda, kuid otsese vihma käes ei tohiks need siiski olla. Putukajäänused kogunevad aparaadi vastavasse sahtlisse, kust need korraga ära visata saab.

Pärnu Oomipoe juhataja Kalev Kvell rääkis, et võimsamaid elektrilisi putukatapjaid ostavad kõige sagedamini majutus- ja toitlustusasutused, aga suurpoodides võib neid näiteks vorsti- ja lihaleti lähedal näha.

Küsimuse peale, missugust tagasisidet on peletaja või tapja ostnud inimesed andnud, kostis Kvell: “Ostetakse küll, aga tagasi pole keegi neid toonud.”

Mutid piiksuga minema

Majja tükkivate kahjurite kõrval on paljud aiaomanikud hädas muttidega. Nii tasub teada, et aia- ja elektroonikapoodides leiab sääraseid mutipeletajaid, mis peaksid need kaevurid heliga eemale ajama. Mutipeletaja levitab maapinnas 300hertsise sagedusega võnkeid, mis on ebameeldivad muttidele ja vesirottidele. Ei mingit mürkide ega püüniste-loomalaipadega jändamist.

Kvell rääkis, et tal endal on aias säärane maa sisse pistetav peletaja neljandat aastat, vaid patareisid on tulnud vahetada. “See teeb umbes minuti tagant väikese piiksu, millega peletabki mutid eemale. Algul kulus umbes nädal aega, aga siis enam mullahunnikuid ei tekkinud ja enam pole uusi tulnud ka,” seletas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles