Väsimatu Kolumbus Kris kutsub pidutsema

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolumbus Kris esitab head eestikeelset muusikat, sest eestlased ootavad ju emakeelset muusikat.
Kolumbus Kris esitab head eestikeelset muusikat, sest eestlased ootavad ju emakeelset muusikat. Foto: promo

Tänavu oma 25. tegutsemisaastat tähistanud bluusi- ja rokibänd Kolumbus Kris ootab täna õhtul Pärnus Ülejõel Kentuki Lõvi pubisse pidutsema kõiki pärnakaid, kes austavad bändi eestikeelset loomingut.

“Kui olete sellest üldisest morbiidsest halamisest tüdinenud ja tahate korralikult pidutseda hea muusikaga, olete teretulnud,” teatas bändi bassimees Jaanus Raudkats. “Kolumbus on endiselt heas vormis ja väsimuse märgid puuduvad. Õnneks venitasime selle aasta tuuri pikema aja peale ja seetõttu oli koormust lihtsam taluda.”

Tagasi koju

1987. aastal puhtalt eestikeelse ja -meelsena alustanud Kolumbus Kris hakkas 1990. aastate alguses kiikama välismaa vallutamise poole ja tuuritas selleks puhuks tehtud ingliskeelsete lugudega USAs, Soomes, Rootsis, Taanis, Venemaal ja mujalgi.

“Oleme üritanud kogu oma eksisteerimise aja maailmas lahtiste silmadega ringi käia,” ütles Raudkats. “Kõige paremini harib eri artistidega koos musitseerimine. Kuna eestikeelse muusikaga maailma ei valluta, otsustasime ingliskeelset muusikat tegema hakata. Kui Soome ja Rootsi liikusime, vajas sealne seltskond valdavalt ingliskeelset programmi. Seal mängisime juba rohkem bluusi ja käisime bluusifestivalidel.”

Kolumbus Krisi õpi- ja rännuaeg sai Raudkatsi sõnutsi otsa 2004. aastal, kui bänd otsustas maailmavallutamise lõpetada, et pöörduda tagasi kodukamarale ja eestikeelse muusika juurde. Umbes sellest ajast, 2005. aastast pärineb ansambli viimane plaat “See on voodoo”.

“2004 leidsime, et meie publik, kes on valdavalt eestlased, vajab omakeelset muusikat,” sõnas Raudkats. “Arvan, et see oli õige otsus, sest “See on voodoo” võeti väga soojalt vastu. Nii et keel on tähtis. Eks lihtsam ole kaasagi laulda, kui saad aru, millest laulad.”

Muusiku kinnitusel piisab Kolumbus Krisil lugusid, et välja anda tuliuus plaat, kuid esialgu on see mõte toppama jäänud.

“Usun, et Kolumbus on leidnud oma stiili ja saundi,” märkis Raudkats. “Oleme suured 70ndate roki ja bluusi austajad. Millal uus plaat teoks saab, ei oska öelda. See sõltub erinevatest asjadest, nagu näiteks rahast.”

Kolumbus Krisi uue muusika põhjad on kirjutanud enamasti bändi kitarrist Aivar Oja, millele kaaslased mõtlevad oma osa juurde. Lõplikult valmib looming nagu ikka prooviruumis vaieldes.

Bänd on üsna popp

Raudkats ei salga, et vaatamata vahepealsele tsiklimeeste bändiks pidamisele, leidub Kolumbus Krisil austajaid pea igas vanuses. Seda kinnitab fakt, et vaba nädalavahetust on muusikutel raske leida.

“Väga suure osa fännidest moodustavad tsiklimehed, kuna aastad tagasi olime lausa Eesti Harley-Davidsoni klubi bänd,” meenutas bassimees. “Kolumbuse publik on valdavalt vanuses 30+. Vanad fännid pole meid õnneks unustanud ja rõõm on tõdeda, et uusi tuleb samuti juurde.”

Eesti bändid on aeg-ajalt ikka oma fänne millegi erilisega üllatanud. Nii ei välistanud Raudkatski, et Kolumbus Kris kordab lähitulevikus oma mõne aasta tagust eksperimenti, kui lugusid esitati unplugged-versioonis. “Päris lahe oli. Võib-olla teeme sellise tuuri veel sellel aastal,” avaldas muusik.

Kolumbus Krisi liikmeid näeb mängimas veel mitmes bändis. Aivar ja Andres Oja (trummid) teevad ka Coloradot, Raudkats mängib Muusik Seifis, Fridays Dealis ja teeb Sulliwaniga projekte. Samuti kuulub bändi vokalist Urmas Vare.

Suvi möödub muusikutel töötähe all.

“Kuigi esinemised ei ole Kolumbusel kunagi õllejoomist seganud, juhime autot alati kaine peaga!” kinnitas Raudkats.

Kentuki Lõvis oma eestikeelset loomingut esitava Kolumbus Krisi kavva kuuluvad endiselt algusaastate hitid, nagu “Välismaa mees”,”Laisk”, “Liiga palju”.

Kolumbus Kris

Urmas Vare (vokaal, suupill)

Aivar Oja (soolokitarr)

Jaanus Raudkats (basskitarr)

Andres Oja (trummid)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles