Kunstide maja esines festivalil

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvamuusikaansambliga Cantelo ja Tiit Ermi kandleõpilastega astus rahvalaulu kategoorias üles solist Maret Palusalu, keda juhendab Endla Murd.
Rahvamuusikaansambliga Cantelo ja Tiit Ermi kandleõpilastega astus rahvalaulu kategoorias üles solist Maret Palusalu, keda juhendab Endla Murd. Foto: Erakogu

Pärnu Kunstide maja klaveri-, akordioni-, kandle-, solisti- ja balletiõpilased naasid Poolast rahvusvaheliselt noorte laulu- ja tantsufestivalilt kõrgete kohtadega.

21. korda aset leidnud festivalil “Majowa Nutka” Czestochowa linnas on varasemail aastail käinud Kunstide majast Endla Murdi solistid ja Janne Ristimetsa tantsijad, kuid nii arvuka delegatsiooniga kui tänavu võeti selline võistlusreis ette esimest korda.

Lõuna-Poolas asuv Czestochowa linn on tuntud oma Jasna Góra kloostri poolest, mis külastatavuselt on teine palverännakute sihtkoht Euroopas. Kloostris Jumalaema kabelis asub tuntud Musta Madonna ikoon ja kevaditi toimuvad linnas suured pidustused.

Kutse tulla festivalile nii suure koosseisuga sai Kunstide maja lauluõpetaja Endla Murdi kaudu, kes Poola festivali direktoriga oli kohtunud mitmel konkursil Berliinis, Bulgaarias ja Itaalias.

“Algul läks Janne Ristimets tantsijatega ja nüüd võtsime kaasa nii palju, kui bussi mahtus. Mis iseenesest on hästi tore, sest kõik said ennast proovile panna ja end näidata ning ühtlasi teada, millisel tasemel nad laulavad, tantsivad või pilli mängivad,” muljetas Murd.

Tegemist on Poola kõige vanema noorte konkursi-festivaliga, millest osavõtjate arv eri kategooriais on Murdi kogemust mööda aastati üpris erinev.

Kuna festivalil osaleb palju oma riigi lauljaid ja Poola noored on väga talendikad, toimus arvestus välismaa gruppidele eraldi. Vastavalt esituse tasemele anti välja kuld-, hõbe- ja pronksdiplomid. Seda põhjendati sellega, et kui inimesed on nii kaugelt kohale tulnud, võiksid nad teada saada, kui kaugel nad oma arengus on.

“Kui on 30 võistlejat grupis ja ainult esikolmik, siis tahaksid teised ka teada, kuhu nad jäävad. Selles mõttes on väga hea, kui on kaks esi-, kaks teist kohta ja nii edasi,” tõdes Murd.

Murd ja tema kolleeg Kunstide majast õpetaja Anne Uusna olid kutsutud žüriisse, kus tuli teha ränka tööd, sest samas kategoorias tuli hinnata eri esinejaid.

“Hästi raske on hinnata eri instrumente, rahvalaulusoliste ja ansambleid. Osa tantsib ja laulab koos. Sa pead end väga mobiliseerima, et muusika eri žanrides kohaneda, nad kokku panna ja veel järjekorda seada,” tunnistas Murd.

“Näiteks olid sooloinstrumentaalse džässi ja estraadi kategoorias koos klaver ja kitarr. Raske oli žüriil, aga rahval ja lastel oli tore,” märkis lauluõpetaja.

Kuna esitada sai vaid ühe loo, eelnes festivalile poleemika, millist pala valida, et see žüriile silma jääks. “Kõige parem oleks ju hoopis kolm lugu, et saaks oma last näidata. Aga see ongi konkursile mineku eripära, et pead suutma otsustada, mis lugu valida. Näiteks rahvalaulus peab oma hääle ilu näitama ja seal on karakterit vaja,” muheles Murd.

“Oot-oot-oot-oot otsa lõpi, otsa lõpi, laulukene” olnud nii meeleolukas ja tempokas, et pani seda järele laulma muust rahvusest nooredki.

Pärnu Kunstide maja Poola festivalil

Osalejad ja tulemused

* Kersti Adamsoni balletistuudio tantsijad (kulddiplom),

* Tiit Ermi kandleansambel (kulddiplom) ja kandlesolist Triin Schneider (hõbediplom),

* Reet Nurmingu akordioniansambel Lustige (hõbediplom) ja akordioniduo Julius Koppel – Mihkel Ojaots (kulddiplom),

* Endla Murdi stuudio solistid Liset Muhu (hõbediplom), Maret Palusalu (kuld- ja hõbediplom), Carolyn Grents (pronksdiplom),

* Anne Uusna stuudio solist Jaana Jurtšenkova (hõbediplom),

* Jelena Potštari klaveriõpilased Elizaveta Dmitrijeva ja Aleksander Dmitrijev (pronksdiplom),

* Andrus Ostrovi akordioniõpilane Sabrina Tsokalo (pronksdiplom).

Andmed: Pärnu Kunstide maja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles