Lennuk külvab marutaudivaktsiini

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsloomade marutaudivastase vaktsineerimise toimumise ajal soovitatakse koerad ja kassid hoida sisehoovides.
Metsloomade marutaudivastase vaktsineerimise toimumise ajal soovitatakse koerad ja kassid hoida sisehoovides. Foto: Helgi Kaldma

Läti ja Venemaaga piirnevatel Eesti aladel käib kevadine rebaste ja kährikute marutaudivastane vaktsineerimine, mis kavakohaselt jõuab Pärnumaale esmaspäeval.

Vaktsiinsööta külvatakse õhust väikelennukitelt. Eelmisest aastast ei külvata vaktsiini kogu riigis, vaid 20–40 kilomeetril Läti piirist ja 50 kilomeetril Venemaa maismaapiirist, andis teada veterinaar- ja toiduamet.

Peibutussööt koosneb kalajahumassist, mille sisse on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Vaktsiini ei visata linnade, asulate, teede ning veekogude kohal. Kui keegi leiab loodusest vaktsiinipala, peaks jätma selle puutumatult leidmiskohta. Kui aga on oht, et selle võivad leida lapsed või koduloomad, tuleb pala ümbertõstmisel kanda kummikindaid.

Kui peibutussöödas sisalduv vaktsiin on sattunud värskele haavale, silma või suhu, tuleb kohta pesta rohke veega ja pöörduda perearsti poole.

Tänu kaitsesüstimisele on viimase nelja aasta jooksul marutaudi Eestis diagnoositud üksikjuhtudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles