Kommentaar: Andris arenes märgatavalt

, spordiklubi Spa&Sport treener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaana Junson.
Jaana Junson. Foto: PP

Kui Andris oma plaaniga Tervise Paradiisi ilmus, oli minus küllaga kahtlusi tema iseloomu suhtes. Andris oli tüüpilise boheemlase olemisega: ülekaaluline, kehvapoolse rühi ja vetruva astumisega sell.

Püüdsin kohe esimesel kohtumisel selgitada, et tegemist on tõsise ettevõtmisega, mina kui treener olen ainult nõuandja rollis ja kogu ülejäänud töö tuleb ise endaga ära teha. Peale selle meedia tähelepanu keskmes olek.

Andris jäi endale kindlaks. Koostasime treening- ja toitumiskava ning nii see protsess algas.

Mäletan esimest kätekõverduste testi, kui Andrisel oli raskusi, et jõuda üldse 30 sekundiga kätekõverdusi teha. Esmaspäeval tegi ta sama ajaga 40 kätekõverdust. Samuti teeb rõõmu, et lõpuks ometi hakkab töö korsetilihastega vilja kandma ja Andris võib nüüd suvel rannas häbenemata promeneerida.

Selle kuue kuu jooksul tuli ette raskeid hetki, kus lõi välja mõni vana vigastus, mis piiras treeningute tegemist. Andrist kimbutasid ka külmetushaigused. Mingil hetkel tekkis lihtsalt väsimus, kui ta katsetas enda peal treeningmaratone.

Kokkuvõtteks aga peab ütlema, et tegemist on väga sihikindla treenijaga, selliste katsumuste kaudu õppis Andris paremini oma keha tundma ja tunnetama. Loodetavasti tulevikus ta teab, et pärast tõsiseid treeninguid tuleb anda oma kehale piisavalt puhkust.

Viimase koormustesti tulemused näitasid selgelt vormi paranemist. Eksperimendi jooksul paranesid kõik olulised näitajad.

Kui novembrikuises koormustestis oli maksimaalne kasutatud võimsus 250 W ja selle juures tõusis pulss 161 löögini minutis, siis mais olid vastavad näitajad 300 W ja 147 lööki minutis. Koormustaluvust iseloomustav näitaja MET on paranenud 9,6-lt nüüdseks 13,0ni (näitab, mitu korda on inimene koormusel võimeline suurendama oma hapnikutarbimist, võrreldes puhkeolekuga skaalal 1 – nõrk kuni 16 – väga hea).

Nii jõud, vastupidavus kui ka painduvus on arenenud. Kuid mis kõige olulisem – toimunud on oluline muutus temas eneses, elustiilis ja olemises. Andris oleks nagu nooremaks muutunud.

Ühel hetkel tabasin, et ma ei pea teda enam toetama ja suunama, vaid ta liigub ise. Andris on leidnud endale uusi väljakutseid rahvaspordiüritustel osalemise näol, mis on tema edasiste treeningute hea motivaator. Igatahes hoian pöialt!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles