California ülikooli teadlased tegid kindlaks, et kõrge fruktoosisisaldusega dieet aeglustab ajutegevust, pidurdab õpivõimet ja takistab mälu.
Suhkur teeb rumalaks
Tegu pole loomuliku fruktoosiga, mida leidub puuviljades, vaid kahju teeb eelkõige odav kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup ehk glükoos-fruktoossiirup, mida kasutatakse palju karastusjookide, maitseainete ja beebitoitude valmistamisel.
Katsed tehti rottidega ja seejuures uuriti veel, kuidas mõjutavad mälu ja õppimist omega-3 rasvhapped.
Teadlaste hinnangul blokib liigne fruktoos insuliini võime reguleerida rakkude suhkrute kasutamise ja talletamise süsteeme, kuid suhkrust saadavat energiat on vaja, et mõelda ja kontrollida ka oma emotsioone.
Kuna testid näitasid, et omega-3 rasvhapete tarbimine parandab märgatavalt mõttetegevust, soovitasid teadlased aju tervise nimel süüa magusa kõrval näiteks kala, pähkleid ja linaseemneid või eelistada värskeid marju, jogurtit ja tumedat šokolaadi.