Mobiilne internet on välismaal kallim

Mailiis Ploomann
, Elisa tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailiis Ploomann.
Mailiis Ploomann. Foto: PP

Suvi on aeg, kui inimesed kõige enam reisivad ja üha enam mobiilset internetti kasutavad. Tihtipeale aga kiputakse unustama, et välismaal ei kehti enam Eesti operaatori mobiilse interneti teenuse hinnad.

Esimene, millega välismaal arvestada tuleb, on see, et niipea kui riiki sisenete, hakkavad kehtima selle riigi operaatori andmesidehinnad. Kui soovite välismaal kasutada mobiilset internetti, on nippe, kuidas hoida kulud võimalikult madalal.

Koduoperaatori võrgus olles on väga tore, kui nutitelefon pidevalt, nähtamatu taustategevusena ja kasutajat häirimata uuendab e-mail’i, ilmateadet, kalendrit, kontakte ja Facebooki sõprade infot. Kui aga minna välismaale ja kasutada hinnalt kallist roaming’u andmesidet, tasub automaatne uuendamine kindlasti välja lülitada.

Androidtelefonis saab seda järgmiselt. Lähete nutifoni avaekraanile ja vajutate telefonil “Menu” nuppu, ilmub lisavalik “Settings”, kust saab vaadata, milliste andmete sünkroniseerimine on lubatud. “Settingsi” all on menüüvalik “Accounts & Sync”. Ekraani ülaääres on kaks valikut: “Background Data” ja “Auto-Sync”. Need mõlemad tasub välismaale minnes välja lülitada.

Kõige ülemine ja peamine on “Background Data”, mis lubab või ei luba ühelgi programmil telefonis taustategevusena internetis käia. “Auto-Sync” valik lubab ja keelab märgitud kontodel andmete sünkroniseerimise internetist. Kui sealt roheline “linnuke” ära võtta, ei tule e-kirjad telefoni ja sõprade Facebooki teave ei uuene automaatselt. Nüüd saate ise valida aja, millal soovite käsitsi andmeid uuendada.

Veel lihtsam on välja lülitada Data Roaming, sest siis ei toimu välismaal üldse mingit interneti kasutamist. Data Roaming asub samuti menüüvaliku “Settings” all.

Eri funktsioonide väljalülitamise juhendid leiab mobiiltelefoni manuaalist, kuid kui hätta jääte, tasub läbi astuda sideoperaatori esindusest ja julgelt teenindajalt abi küsida.

Ka Google Mapsi rakendust välismaal kasutades peab teadma paari nõksu. Esiteks on soovitav valitud piirkonna kaart alla laadida kas kodus või hotellis Wifi levialas. Kui Data Roaming on välja lülitatud, kasutab Google Maps ainult kõneside võrgus GPSi ja rohkem andmesidet ei tarbi. Küll peab arvestama, et allalaetud kaardil ja GPSiga töötab vaid aadressiotsing.

Kui tahta Google Mapsi abil otsida lähimat kohvikut või parklat, on vaja, et teenus on on-line’is ja kasutab mobiilset andmesidet. Kui aga soovite kasutada väga suures mahus internetti, tasub üles otsida kohalikud soodsa hinnaga või tasuta Wifi alad või leida soodne lahendus kohaliku operaatoriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles