Kohaliku elu edendajatel jätkub mõtteid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Ilusa Manilaiu Eest on tuntuks saanud õppepäevadega “RäimeWest”, tänavune räimefestival peeti möödunud laupäeval Lao kalasadamas. Järgmisena plaanib ühendus Eesti saarte folklooripäevade korraldamist.
MTÜ Ilusa Manilaiu Eest on tuntuks saanud õppepäevadega “RäimeWest”, tänavune räimefestival peeti möödunud laupäeval Lao kalasadamas. Järgmisena plaanib ühendus Eesti saarte folklooripäevade korraldamist. Foto: Urmas Luik

Vabaühendused esitasid kohaliku omaalgatuse programmi (KOP) kevadvooru 83 projektitaotlust, kuid jah-vastuse sai neist vaid pool summas 50 031 eurot.

“Meile esitati väga palju häid projekte ja on näha, et kohaliku omaalgatuse programmi vastu on suur huvi, kuid kõigi taotlustele ei olnud võimalik jah-sõna öelda, sest raha jäi puudu,” nentis KOPi Pärnumaa maakondliku komisjoni esimees, maavalitsuse regionaalarengu peaspetsialist Riina Redlich.

Öelduga pidas Redlich silmas tõsiasja, et riigieelarvest rahastatava programmi kõigi kevadvooru taotluste rahuldamiseks olnuks maakonda vaja kaks korda rohkem raha ehk 104 289 eurot.

Projekti kohta võib eraldada kuni 1600 eurot ja selliseid suurima rahastusega ettevõtmisi jäi sõelale 11, enamasti on need seotud suuremat piirkonda ja rahvahulka hõlmavate üritustega.

Eelistage omasid

KOP on mõeldud kogukonna liikmete koolitamiseks, kohaliku arengu kavandamiseks, ajaloopärandi ja tavade väärtustamiseks, elukeskkonna parendamiseks.

Mittetulundusühingud (MTÜ) ja seltsingud taotlesid kevadvoorus toetust peamiselt kultuuri-, käsitöö-, spordiüritusteks, külapäevade korraldamiseks. Pärnu linna MTÜd saavad samuti KOPist raha taotleda, seda tegid näiteks Kastan Taskus, Maarja-Magdaleena gild, suupilliklubi Piccolo.

Nullrahastuse ehk eitava vastuse saanute kohta mainis Redlich, et menetlemisel jäeti kõrvale need projektid, milles ei kajastu kohalike panus ega oma tegevus.

“Me ei taha näha selliseid taotlusi, kus näiteks jaanitulele tellitakse kallis bänd ja helivõimendus, selle asemel et kutsuda esinema kohalikke ja mängima külapillimees, ega neid, kus mingi ürituse tarvis rendib selts ruumi, tellib toitlustamise, ansambli,” selgitas maakondliku komisjoni esimees.

“Rõõmu teeb see, et üritusi korraldatakse lastele ja lapsed ise toimetavad, hakkavad kohaliku omaalgatuse kaudu kodukohta väärtustama,” tunnustas Redlich mitme ettevõtmise sihtrühma.

Näiteks või MTÜ Lemmetsa Külaselts, mis sisustab lastele ja noortele Sanga seltsimaja, kuhu sisustatakse mängunurk, õpituba ja aedik, noortetuba, õmmeldakse kardinad-padjad. Kuid projekte lugedes ilmneb, et lapsi ja peresid kaasatakse paljudesse ühisettevõtmistesse nii nende ettevalmistamisel kui elluviimisel.

KOPi sügisvooru taotluste esitamise tähtaeg on 1. oktoober.

Kevadvooru esitati enim taotlusi Pärnust (16), Tõstamaa vallast (9) ja Audru vallast (8). Maavanema korraldusega on kohalike elanike algatuse ja kogukonna kaasamise projektide rahastamisotsus kinnitatud ja suvi tõotab tulla üritustetihe ka väljaspool linna.

Paikkonna kultuurilugu

Kunagise klaasivabriku asula ja mõisakeskus Võidula küsis külaseltsi kaudu KOPist raha projektile “Säilinud traditsioonide, jäädvustatud ajaloo ja oma meenetega aktiivne ning hästi toimiv kogukond Võidula” ja sai toetusena 1019 eurot. Raha kulub koolituspäevade, meenekonkursi ja talgute korraldamisele, ajaloovoldiku materjalide kogumisele ja koostamisele, kokkutuleku ettevalmistamisele ja teokssaamisele.

Vändra valla MTÜ Võidula Külaseltsi juhatuse liige Lea Toom rääkis, et KOP on külaseltsidele kiireim moodus küsida oma ettevõtmistele raha, võrreldes taotluse menetlusaega näiteks Leader programmiga.

“Omavalitsus on nõus parema meelega meid toetama, annab kaasfinantseeringut, kui näeb, et külaselts otsib võimalusi ega looda ainult valla peale,” ütles Toom.

Võidula külaselts on KOPist varemgi oma ettevõtmiste toetuseks raha taotlenud, saanud ja ilmagi jäänud. Esimene rahastatud projekt 2008. aastal lubas sildistada ajaloolised kohad, sest Võidula ehk Carolinenhof on haaratud “Unustatud mõisate” külastusmängu ja võõraste kõrval on kohalikelgi oluline teada, kus asusid omal ajal mõisa- ja klaasivabriku hooned, meierei või pood.

Kevadvooru eurod kuluvad Võidula küla 190. ja mõisa 140. aastapäeva ürituste ettevalmistamisele, sündmused tipnevad heinakuus külapäevaga.

Läbimõeldud ja hingega tehtud ning kultuurilugu ja -pärandit väärtustavate ettevõtmiste hulgas on Are valla MTÜ Murru Küla Seltsi jätkuprojekt “Käsitöö kaunistab naist”, mille õppepäevadel ja koolitustel elustatakse vanu käsitöövõtteid ja õpitakse moodsa aja tehnikaid. Seltsi juhatuse liige Signe Rõngas rääkis, et kõnealune ettevõtmine on läbiaastane ja kaasatud on Tori valla naisedki.

“Plaanis on õppida savitööd ja lapitehnikat, uue asjana kellade kuldamist ja jätkata paberkorvide punumist Margus Rebase juhendamisel,” selgitas Rõngas. “Jätkame kangastelgedel kudumise õppimist, sest neid, kes veel oskavad õpetada lõime ülesseadmist, jääb aina vähemaks: meie vallas on vaid kaks naist, kes seda oma noorusajast oskavad.”

Murru külaseltsi eesmärk on propageerida käsitööd, taaselustada vanu oskusi ja õppida uusi tehnikaid.

Kohaliku omaalgatuse programmi projektid

Kohaliku omaalgatuse programmi kevadises taotlusvoorus Pärnu maakondliku komisjoni otsusega raha (kokku 50 031 eurot ja 45 senti) saavad ettevõtmised:

       Eraldatud    summa

Taotleja      Projekt (eurot)

MTÜ Treimani Külaselts      Treimani kodukandipäevad   1586

MTÜ Pärnumaa Rahvakultuuri      Pärnumaa õpilaste kodu-1600

Keskselts      uurimuskogumik “Pärandilaegas VII”

      “Teeme ise pastlad jalga”      630

MTÜ Ühendus Pärnu Väike Folk      Festival “Halinga puhkpill 2012”807

MTÜ Rabamaastik      “Õppimine, töö ja rõõm käsikäes”      1400

MTÜ Tõstamaa Kodukant      Seliste meierei sepikoda      1578

MTÜ Tuhin      Sindi raamatukogu 130   1140

MTÜ Noorte Inimeste Innukad Teod      Sauga valla suvepäevad       790

MTÜ Klubi Püha Loomaaed      Jõulumäe 13. rannamaraton      1600

MTÜ Lindi Külaselts      Käsitööpäevad käsitööaidas      1236

MTÜ Tori Spordiklubi      Tervisespordisari “Terve Tori 2012”1377

MTÜ Mihkli Kihelkonna Kultuuriselts     Mihkli 24. laat       1600

MTÜ Oidremaa Naisselts      “Vanaemade veimevakast: viltimine”      541.60

MTÜ Uhlapere SeltsUulu laulupüha ajaloolistel jälgedel      915

Uduvere seltsing, Erika Lilleorg      “Maalapse suvi 2012”1292

MTÜ Seliste Selts      Külatoa köögi uuendamine      350

MTÜ Veelikse Retked      Laudlinad, klaveri häälestamine “Kellaviieteele”  265

MTÜ Kastan Taskus      “Augustiunetus – kunstide öö Pärnus”      1600

      “Augustiunetus II: kellaviietee Pärnus”

MTÜ Maarja-Magdaleena Gild      Tegevuse jätkusuutlikkuse arendamine      1153.14

MTÜ Suupilliklubi Piccolo      XI Pärnu rahvusvahelise suupillifestivali muusikapäev      1600

MTÜ Lemmetsa Külaselts      Sanga seltsimaja lastele ja noortele      1440

MTÜ Paikuse Lions Klubi      Mänguväljaku rajamine Paikusele      1595

MTÜ Erda      Klaasikunstipäevad Varblas      1585

Seltsing Pootsi Aktivistid, Rando Rand      Pootsi külalaat    1118

MTÜ Pärnu Summer Cup      “Summer Cup 2012”      1600

MTÜ Murru Küla Selts      “Näputöö kaunistab naist III”      1600

MTÜ Spordiklubi Pärnu Kahe      Jüri Jaansoni kahe silla jooks1600

Silla Klubi      Pärnu kahe staadioni jooks760

MTÜ Kolm Küla      “Pärnad, kool ja päike kokku toovad suured-väiksed”      741

MTÜ Niidu Küla Selts      Are valla külade päev  1288

MTÜ Ilusa Manilaiu Eest  Manija elanike ühistegevus suvel837

MTÜ Tootsi Peenar      Laste spordilaager “Ratastel Varblas”      1001.71

MTÜ Pärnumaa Kodukant      “Noortelt noortele”      695

MTÜ Pärnumaa Spordiliit      Võidupüha maraton      1600

      Pärnumaa V rattaretk      1600

MTÜ Pulli Külamaja      Tori kihelkonna naise rahvariiete valmistamine      560

SA Kihnu Kultuuriruum      Kunsti- ja käsitööpäev kihnlastele      1053

MTÜ Võidula Külaselts      Tavadega, aktiivne ja toimiv kogukond      1019

MTÜ Rannametsa Külaselts      Rannametsa külapäev      990

MTÜ Tartu Ülikooli Pärnu      Rahvusvaheline eakate päev       1595.80

Kolledži Vilistlaskogu

MTÜ Tahkurandlane      Tahkuranna valla 18. külade päev  1094

Andmed: Pärnu maavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles