Nutikas perenaine katab 100 krooni eest peolaua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsehariduskeskuse kokanduseriala lõpetaja Lauri Loorentsi eksam tipnes valge šokolaadi desserdiga.
Kutsehariduskeskuse kokanduseriala lõpetaja Lauri Loorentsi eksam tipnes valge šokolaadi desserdiga. Foto: Urmas Luik

Kas 100 krooni eest on võimalik väiksemale perele korralik lõuna või lausa tagasihoidlik peotoit valmistada, uuris Pärnu Postimees nii mõneltki spetsialistilt. Mõttega haakusid Pärnumaa kutseõppekeskus ja Bravo Lounge’i peakokk Janek Kütt.


Kutseõppekeskuse noored kokad esitlesid alltoodud roogi üleeile riiklikule eksamikomisjonile ja olgu siinkohal öeldud, et eksami, mis annab neile õiguse mis tahes Euroopa Liidu köögis töötada, tegid kõik kenasti ära.



Noorte kokkade õpetaja Taisi Kasela noppis eksaminandide menüüst meie hinnatasemega sobiva komplekti, mis passiks kas või iseseisvuspäeva lõunaks.



Nagu selgus, keeruline pole mitte 100kroonist menüüd koostada, vaid kunst on nii väikseid koguseid osta, aga nutikas perenaine oskab ju näiteks soodsalt ostetud lõhest teha nii supi, prae kui võileivakatte.



Lisame, et noored kokad on toiduaineid arvestanud mitte soodus-, vaid tavaliste letihindadega.



Kõik ained on arvestatud kahe portsjoni valmistamiseks, kuna lõunaks on valitud kolm rooga, pole portsjonid väga suured.



Kohupiima-kanaliha tartar röstitud leiva ja küüslaugu-balsamico’ga (eelroa valmistaja Ergo Mets)

Portsjoni hind 12.80



Tartar


150 g kohupiima


50 g tomatit


80 g kanafileed


10 g musti oliive


20 g majoneesi


40 g värsket kurki


20 g taimeõli


soola ja musta jahvatatud pipart



Kaste:


30 g balsamico’t


küüslauguküüs


30 g suhkrut



kaunistuseks viil vormileiba, noaotsatäis võid, näpuotsatäis värsket basiilikut



Kanafilee puhastada kelmetest. Pann kuumutada pliidil, lisada toiduõli. Kanafilee praadida kiiresti mõlemalt poolt, vajadusel järelküpsetada ahjus. Maitsestada soola ja musta pipraga. Jahutatud kanafilee lõigata väikesteks kuubikuteks.



Koorige tomat, mida on kõige lihtsam teha, kui tomat kasta korraks keevasse vette ja siis kiiresti külma vee all jahutada. Tomatilt eemaldage koor, roheline osa ja seemned ning tükeldage viljaliha väikesteks kuubikuteks. Tükeldage ka kurk väikesteks kuubikuteks.



Oliivid suruge lusikaga pastalaadseks massiks ning hakkige sekka pisut basiilikut.



Nüüd lisage kõik hakitud ained ja majonees kohupiimale, segage ühtlaseks massiks. Maitsestage soola ja pipraga.



Asetage rõngasvorm taldrikule, täitke tartar’iga, suruge pealt tasaseks ja eemaldage ettevaatlikult vorm.



Lõigake leivaviilust kolmnurk ning tehke see omakorda lapiti pooleks, määrige võiga ja raputage üle vähese meresoolaga. Pistke leib eelsoojendatud ahju, röstige, kuni leib muutub õrnalt pruunikaks. Et saada leivale purje kuju, pange leib tainarulli peale ja hoidke käega, kuni leib võtab kumera kuju.



Kastmeks kuumutage potis balsamico’t, suhkrut ning pooleks lõigatud küüslauguküünt, kuni pool vedelikust on aurustunud. Valmis siirupist kurnake välja küüslauk ning tehke balsamico-siirupist taldrikule triibud, pange tartar’ile leivast puri ning kaunistage värske basiilikuga.




Fooliumis küpsetatud lõhefilee sinihallitusjuustukastme, Hasselbacki kartulite ja aedviljavokiga (pearoa valmistaja Moonika Mikelsons)

Portsjoni hind 18.60



260 g lõhefileed


35 g rõõska koort


65 g kartulit



aedviljavokiks pisut punast paprikat, porrut, porgandit, värsket tilli – kokku umbes 250 g



Veel kulub lusikatäis mett, kanget Põltsamaa sinepit, sutsuke sidrunimahla, musta pipart, soola, sinihallitus- ja riivjuustu ning võid.



Kala pesta, puhastada luudest, maitsestada soolaga ja lasta seista. Segada kokku mesi ja sinep.



Kui lõhe on küllalt maitsestunud, asetada kala fooliumile ning määrida see mee-sinepi seguga. Foolium pealt kokku vajutada ja küpsetada kala 165kraadises ahjus umbes 15 minutit.



Hasselbacki kartulite valmistamine: kooritud kartulid lõigata õhukesteks viiludeks nii, et kartuli põhi jääb terveks. Seda on kõige parem teha puulusika peal: lõigata kuni puulusika servani.            



Võiga määritud ahjuvormi põhja asetada küüslauguviilud ning peale kartulid. Kartulitele panna mõni võitükk, katta vorm fooliumiga ja küpsetada 220kraadises ahjus 20-50 minutit.



Kümme minutit enne küpsemise lõppu puistata kartulitele peale riivitud juust.



Kaste: ajada rõõsk koor keema, lisada sinihallitusjuust ja segada. Kui sinihallitusjuust on sulanud, lisada vesi ja segada, kuni kaste on paksenenud.



Porru sees aedviljade valmistamine: puhastatud paprika ja porgand lõigata peenteks ehk julienne-ribadeks. Porru pesta ja lõigata peale lõhik. Pannil kuumutada rasvaine, lisada porgand ja mõne hetke pärast paprika.



Kuumutada segades al dente (poolpehme) küpsusastmeni, maitsestada soolaga. Kuumutatud porgandi-paprikasegu keerata porru rohelise osa rulli sisse. Garneerida värske tilli ja sidruniga.    



Porgandi-kurgivaht (valmistaja Egert Leht)

Portsjoni hind 3.10



100 g porgandit


40 g värsket kurki


40 g 35%-list rõõska koort


80 g 2,5%-list piima


tilgake sidrunimahla, 30 g suhkrut



Kurk koorida, puhastada seemnetest ning riivida. Rõõsk koor vahustada peaaegu valmis vahuks koos (fariin)suhkruga ja lisada sõelal nõrutatud riivitud värske kurk ning kergelt vahustada. Porgand riivida peene riiviga, lisada suhkur ja tilk isepressitud sidruni- või apelsinimahla, seejärel vahustada saumikseriga õrnaks vahuks. Magustoit asetada kihiti pokaali ja serveerida külmalt, garneerida kurgi, koore ja porgandiga.



Taisi Kasela hinnang: väga huvitav, tervislik ning külma talve kevadist värskust toov magustoit.



Kes siiski väga omapärase magustoiduga katsetada ei julge, siis alljärgnevalt veel üks traditsioonilisem dessert.




Kihiline valge šokolaadi dessert (valmistaja Lauri Loorents)

Portsjoni hind 8.30



100 g külmutatud maasikaid


100 g kohupiimapastat


100 g 35%-list rõõska koort


40 g valget šokolaadi


lusikatäis suhkrut



Valge šokolaad sulatada vesivannil, lasta veidi jahtuda ning segada kohupiimapastaga. Vahustada koor, lisada šokolaadi-kohupiimasegu hulka ja asetada 30 minutiks külmkappi. Sel ajal valmistada maasikatest ja suhkrust toormoos ja jagada pokaalidesse ning selle peale panna jahutatud kohupiimavaht. Kaunistada maasikate ja melissilehega.



Janek Küti kahekäiguline lõuna


Bravo Lounge’i peakokk Janek Kütt valmistas 100 krooniga kahekäigulise lõuna, mis koosneb juurviljapüreesupist ja peekoni-orsotto’st kana poolkoibadega. Kogusest jätkub kolme-neljaliikmelisele perele.



Küti sõnutsi ei olnud tagasihoidliku eelarvega toidu valmistamine eriline katsumus, pigem keerles peas rohkem mõtteid, kui realiseerimisele läks. Püreesupi ja orsotto’ga saavad hakkama tagasihoidlikumadki kokkajad, sest hoolimata võõrapärasest nimest, on nende valmistamine jõukohane kõigile.



“Selleks retseptiks on toiduained ostetud Maxima poest ja seetõttu ei võta ma vastutust kanda, kui mõnest muust toidupoest ostetud korvitäis tuleb kallim kui 100 krooni,” täpsustas Kütt.




Peekoni-orsotto kana poolkoibadega

150 g kuumsuitsupeekonit


150 g salatisibulat


100 g sulatatud juustu


700 g odrakruupi


500 g porgandit


500 g kaalikat


8 kana poolkoiba



Odrakruupe keeta 40-45 minutit, seejärel pesta külma vee all ja nõrutada. Peekon ja sibul tükeldada väikesteks kuubikuteks, praadida kergelt, lisada nõrutatud kruubid. Kuumutada läbi, lisada sulatatud juust ja maitsestada soola ning pipraga.



Hõõruda kanakoivad soola ja pipraga. Kui külmikus leidub tilgake ketšupit, sinepit, Worcesteri kastet või muud suupärast, võib sedagi kana maitsestamiseks kasutada.



Porgand ja kaalikas tükeldada kuni kahesentimeetristeks kuubikuteks, määrida kergelt võiga ning asetada koos kanakoibadega 20-25 minutiks 180kraadisesse ahju. Juurviljad maitsestada samuti soola ja pipraga.




Juurviljapüreesupp

500 g kaalikat


500 g porgandit


150 g sibulat


0,2 l kohvikoort


soola ja valget pipart



Panna kõik juurikalised sama potiga keema, keeta täiesti pehmeks ja püreestada sau- või kannmikseriga. Saadud mass kallata potti tagasi, lisada kohvikoor, ajada korraks keema ning maitsestada soola ja valge pipraga.



Serveerimisel võib supile asetada röstitud saia tükke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles