Suveaarial etendub Mozarti harvaesitatav ooper

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Ooperi muusikafestivali "Suveaaria" etendused toimuvad juulis ja augustis.
Pärnu Ooperi muusikafestivali "Suveaaria" etendused toimuvad juulis ja augustis. Foto: Pärnu Ooper

Pärnu Ooperi vabaõhufestivali „Suveaaria“ tipphetki pakuvad ooperi „Tituse halastus“ etendused augusti alguses Pärnu Vanalinna õuel.

Ooperi intriigi, milles põimuvad armukadedus, alatus ja kaastunne, kannab Wolfgang Amadeus Mozarti muusika. Vitellia, eelmise imperaatori Vitelliuse tütar, kibedusest, et keiser Titus teda ei armasta, plaanib valitseja mõrvata. Vitellia sunnib oma austajat Sextust, Tituse parimat sõpra, ühinema vandenõuga. Tulekahjule ja segadusele järgneb ootamatu lõppmäng. Ooper esitatakse itaalia keeles.

Wolfgang Amadeus Mozarti ooper „Tituse halastus“ kuulus veel kümme aastat tagasi maailmas harva esitatavate ooperite hulka.

Ooperi esiettekanne toimus Prahas 6. septembril 1791 kolm kuud enne helilooja surma.

Ooperi ainsad lavastused Eestis on toimunud Tallinna Teatris 1812/1813. hooajal. 2006. aastal toimus rahvusooperis Estonia ooperi menukas kontsertettekanne, milles Sextusena debüteeris metsosopran Annaliisa Pillak, kes esitab Sextuse partiid ka Pärnu Ooperi produktsioonis.

Nimirollis esineb soome tenor Petri Vesa ja Vitelliana näeme sopran Kai Kallastut. Sextuse õe Serviglia partiid esitab soome sopran Ulla Paakkunainen ja väepealik Publiusena astub üles bariton Atlan Karp. Servilia armastatu Anniuse rolli esitab Itaalias elav eesti metsosopran Margarita Swarczewska.

Etenduses osaleb segakoor Endla, mille koormeistritöö teeb Karin Veissmann.

Ooperi lavastab Sven Kivisildnik, kunstnikud on Margus Tiitsmaa (Sorge) ja Silja Saarepuu. Pärnu Ooperi orkestrit juhatab Andrus Kallastu. Orkestris osalevad muusikud Eestist, Lätist ja Leedust.

„Tituse halastust“ näeb augusti algul Pärnus kolm korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles