Aliis Allas proovis Euroopa squash’itaset

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aliis Allas on kuulunud aastaid Eesti squash’imängijate paremikku, nüüd mekkis ta tiitlivõistluste taset.
Aliis Allas on kuulunud aastaid Eesti squash’imängijate paremikku, nüüd mekkis ta tiitlivõistluste taset. Foto: Urmas Luik

Aastaid Eesti parimate squash’imängijate hulka kuuluv pärnulanna Aliis Allas osales Soomes Helsingis individuaalsetel Euroopa meistrivõistlustel, kus pälvis tänu kahele võidule 19. koha.

Tänavu Eesti meistrivõistlustel pronksi teeninud ja ainsa eestlasena Euroopa meistrivõistlustel osalenud Allas jäi elu esimese tiitlivõistlusega väga rahule.

“Täitsin oma eesmärgi saada kaks võitu ja nägin, kuidas mängib maailma absoluutne tipp,” rääkis Allas. “Tahtsin seal hästi mängida ja suures osas see õnnestus.”

Televisioon kandis üle

Naiste konkurentsis oli Soome sõitnud 21 naist. Allas pidi alustama kvalifikatsiooniringist, kus kaotas poolatar Dominika Witkowskale üsna tasavägise mängu 1:3 (11:5, 5:11, 7:11, 8:11).

“Oleksin selle mängu võitnud ja 16 parema hulka pääsenud, poleks mul olnud seal ilmselt enam midagi teha,” nentis Pärnu squash’inaine. “Seal tuli ikka klassivahe välja küll. Pannakse sulle surve peale ja nende löögid on nii täpsed, et kui ise samaga ei vasta, ongi varsti kõik. Võin seal ehk geimi vastu pidada, aga praegu rohkem ei jaksaks. Samal ajal nägin, kuhu võib tugeva trenniga jõuda.”

Kohtadele 17-21 heitlust jätkanud Allas kasseeris järgmises matšis kohe magusa võidu, kui oli ülimalt dramaatilises heitluses üle venelanna Jekaterina Marusanist 3:2 (11:5, 10:12, 9:11, 11:5, 13:11). Pärast seda kaotas Allas kindlalt tugevale Soome juuniorile Emilia Soinile 0:3, kuid alistas seejärel veel ühe soomlanna Emilia Korhoneni 3:2 (11:5, 5:11, 5:11, 11:4, 11:8).

Viimases kohamängus tunnistas Allas venelanna Irina Belyaeva kindlat paremust 3:0.

Squash’inaiste Euroopa meistriks krooniti prantslanna Camille Serme. Meeste konkurentsis võitis aga kodupubliku rõõmuks 29 osaleja seas soomlane Olli Tuominen.

“Mängisime Helsingi Talihallis, kus olid väga head squash’iväljakud,” märkis Allas. “Mängudele kogunes isegi märkimisväärselt publikut, sest meeste konkurentsis võitis lõpuks soomlane. Uskumatu, et Soome televisioon kandis otsustavaid mänge üle otseülekandes.”

Pärnus näeb kõrgel tasemel squash’i

Pärast EMi Allas aga suve nautima hakata ei saa, sest Pärnu Mai squashiklubi korraldab järgmisel nädalal suvepealinnas esimese rahvusvahelise squash’iturniiri, mille parimatele on välja pandud korralikud auhinnad.

Nii teenib näiteks meeste eliitturniiri võitja 400 eurot ja naiste sama turniiri võitja 300 eurot.

Allas nentis, et selline turniir on isegi Eesti mõistes harukordne, rääkimata Pärnust.

“Loodame, et kohale tulevad Eesti, Läti ja Venemaa parimad mängijad, ehk ka keegi Soomest, kuigi nende tase on naabritest veidi kõrgem,” avas Allas. “Auhinnafond on squash’i mõistes väga korralik.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles