Taluturg ja suurpuhastusturg jätkavad

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimub Pärnus neljandat korda kevadine suurpuhastusturg, seekord Ammende villa aias ja pikniku stiilis.

Korraldajate sõnade järgi on kauplejaid registreerunud 95 ehk mõnevõrra vähem kui eelnevatel aastatel. “Ilmselt annab tunda, et niisuguseid turge ja müüke on tekkinud juurde ning inimestel võimalus valida,” arvas üks ürituse eestvõtjaid Kati Vaas. “Samal ajal on rahva teadlikkus tõusnud ja taaskasutusteema endiselt popp. Oleme ülirõõmsad, et meie turul on neid, kes käinud müümas-ostmas algusest peale.”

Seekord seab üritusele oma piirid Ammende aia atmosfäär, müüjatelt oodatakse stiilset väljanägemist ja kauba maitsekat väljapanemist.

“Olime sunnitud seda tegema, sest Ammendes suvalist kila-kola ei saa laiali laotada, väljapanek peab keskkonnaga kooskõlas olema,” seletas Vaas. Tema jutu järgi mõjub aed oma roheluse ja piiretega hästi kompaktselt, pluss on hea asukohtki kesklinna lähedal.

Tänavuse turu põhiteema on kodu ja toit. Peale tavakohase muusika- ja meelelahutusprogrammi sisustavad päeva Ammende kokad, nõu saab küsida mööbli restaureerimise ja ürdiaia kujundamise kohta.

Samal päeval alustab oma neljandat hooaega taluturg Steineri aias. Turgu korraldavad Stella Laur ja Karin Lasn Maarja-Magdaleena gildist. Traditsioone jätkates pakutakse endiselt kauplemisvõimalust talunikele ja ostmisrõõmu linnarahvale, turul loovad meeleolu kohalikud muusikud ja tantsijad.

Kaua taluturuga seotud olnud Herdis Elmend ütles, et mitu talunikku on Steineri aias kaubelnud esimesest taluturust peale ja neist paar-kolm pole ühtegi turgu vahele jätnud. Ostjate seas on aedvilja kõrval eriti nõutud kala-, liha-, piima- ja pagaritooted.

Taluturud hakkavad toimuma suvel iga kuu esimesel ja kolmandal laupäeval. Plaanis on vastavalt aiasaaduste valmimise ajale pöörata tähelepanu ravimtaimedele, mahladele, hoidistele, seentele. Usinad perenaised võivad aga hakata valmistuma koduleivakonkursiks 3.–4. augusti gildipäevade taluturul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles