Kuldsuu kõnevõistluse võitis Barbara Lehtna

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu kooliõpilaste kõnevõistluse “Kuldsuu 2009” võitis ühisgümnaasiumi õpilane Barbara Lehtna, kes edestas napilt oma koolikaaslast Andraš Tšitškani, mõlemad lähevad üleriigilisele võistlusele Pärnu linna esindama.


Gümnaasiumiastme kolmanda koha pälvis Karl-Johannes Allikas Sütevaka humanitaargümnaasiumist. Seitsmendate kuni üheksandate klasside võitja oli Kristo Peterson Vanalinna põhikoolist, teiseks jäi Reti Könninge Sütevakast, kes sai luuletaja Doris Karevalt eripreemia.

Kõnevõistluse reeglite kohaselt pidid gümnaasiumiõpilased ette valmistama kolmeminutilise kõne teemal “Me elame unelmate aastail” või “Üks vastamata kõne”. Põhikooli õpilaste teemadeks olid “Minu riik – see olen mina” ja “Ma meiega”. Pärast ettevalmistatud kõnet tuli esineda loositud teemal.

Nii Lehtna kui Tšitškan jäid žüriile meelde kui enesekindlad esinejad, kes suudavad kuulajatele rääkida enda kogemustele tugineva loo. Lehtna kasutas kõnet ette valmistades ära Endla dramaturgi Triinu Ojalo kabinetist kuuldud Vello Orumetsa laulu, Tšitškan seostas ema eluga tänapäeva Eestis.

Žürii liikme, Endla pealavastaja Tiit Palu sõnul oli loositud kõnedes liiga palju tsitaatidega pikitud kõrgstiilis mula, millel ei ole mingit tähendust. Seevastu näiteks Allika kõne jalgpalli fenomenist tugines enda arvamusele.

“Huvitav küll, kuidas jalgpall võib muidu intelligentse inimese muuta loomaks,” kõneles Allikas. “Tihti väidetakse: “Meie võitsime”. Sina ei võitnud midagi, sina vaatasid. Kui sa tahad maailmas midagi saavutada, pead sa väljakule minema ja paar pealelööki tegema.”

Sütevaka õpilane Kai Isand rääkis noorte seas võimust võtvast hedonismist. Ka mitmed teised kõnelejad jutustasid, et laulva revolutsiooni ajal sündinud lapsed on oma vanematelt kuulnud vene aja tühjadest poelettidest ja iseseisvusaja alguse talongidest, kuid nad tahaksid enne vastutuse võtmist elu lihtsalt nautida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles