Jänesselja lasteaias tähistati sinimustvalge lipu sünnipäeva

Urmas Saard
, Eesti lipu seltsi tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sutt jagab lippe.
Priit Sutt jagab lippe. Foto: Urmas Saard

Tänane hommik algas Sauga valla Jänesselja lasteaias Eesti lipu päeva tähistava sündmuse ja Eesti lipu seltsilt kingitud sinimustvalgete lippude üleandmisega.

Jänesselja lasteaia direktor Aina Alunurm selgitas, et nende hoolde usaldatud mudilaste kasvatuslikuks eripäraks on rahvakultuuri tundmaõppimine ja selle tutvustamist õpetatakse lastele juba väga pikka aega.

„Lõimime eestlaste pärimuskultuuri laste igapäevaellu ja paljudesse tegevustesse. Kodukotuse tähisena sümboliseerib lasteaia kodusust ja ühtehoidvust harilaud (angerlaud), mis on kunagisele talurahva elamule olnud üsna iseloomulik puidust harjanurk,“ rääkis Alunurm ja juhtis tähelepanu lasteaia kodulehele, mille kujundliku kaunistusena kasutatakse peale harilaua Pärnu kihelkonna rahvarõiva vöökirja elemente.

Lipu aastapäeva hommikuks oli ette valmistatud mõnekümne minuti pikkune etendus „Maa sünni ime“, mis põhineb Eesti pärimuste ainetel, alates ennemuistsetest aegadest, ja kandub edasi Kalevipoja tegemistesse. Jutustati pääsukesest ja rukkilillest kui rahvuslikest sümbolitest looduses ning jõuti viimaks lipu kolme värvi juurde. Lauldi Eesti lipu laulu, mille kirjutas Enn Võrk 1922. aastal, kuid sõnad avaldas vaimulik Martin Lipp esmakordselt trükis juba 1897. aastal. Etendus lõpetati Moonika Kanguri loodud „Kalli, kalli“ ühislaulmise ja kallistustega.

Eesti lipu seltsi juhatuse liige Priit Sutt ütles vahetult pärast etendust, et Jänesselja lasteaed võiks olla teistele lasteasutustele musternäidis, kuidas kasvatada austust Eesti lipu vastu.

Sutt vestles mudilastega sellest, et sinimustvalge lipp on suurim ja tähtsaim eesti rahvuse sümbol. Sinine on taevas ja meie rahvuslill, mis väljendab usku ja lootust eesti rahva tulevikku, sümboliseerides ka ustavust. Must meenutab meie musta viljakat mulda, aga ka eesti rahva sünget minevikku, samuti meie rahvuslindu suitsupääsukest. Valge sümboliseerib eesti rahva püüdeid hariduse ja vaimuvalguse poole, samuti talvist valget lund ja meie rahvuskivi paekivi.

„Kallid lapsed! Teie tublidus teadmiste omandamisel on meie riigi säilimise kindlamaks pandiks. Soovin teile edu lasteaia esimeses alushariduse astmes ja jaksu ning erksat vaimu kuni ülikooliaastateni välja,“ rääkis Sutt, kes osundas ka rahva väikesele arvukusele ja sellest tulenevale erilisele vajadusele olla sõbralikud ning üksteist toetavad.
 
„Rõõm on sellisel hetkel kinkida Jänesselja lasteaiale 50 kvaliteetset lippu, loodan teid kõiki näha lipu päeva tähistamisel nii tänavu kui ka järgmistel aastatel.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles