Puhkpillifestivalil harjutavad kõrvuti vanad ja noored

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halinga puhkpillifestivali lahutamatud osalised on trompetist Priit Aimla ja Pärnu-Jaagupi pasunakoor.
Halinga puhkpillifestivali lahutamatud osalised on trompetist Priit Aimla ja Pärnu-Jaagupi pasunakoor. Foto: Ants Liigus

Alates 2006. aastast ei ole Pärnu-Jaagupis ükski suvi möödunud puhkpillifestivalita, mis taas leiab aset sel laupäeval ja pühapäeval, oodates festivali ajaks kokku pandavasse orkestrisse koosmängu harjutama nii vanu kui noori.

Nagu varem on sihtgrupiks ennekõike Pärnumaa lapsed ja noored ning huvilised mujaltki Eestist. Kaasa arvatud need, kellel orkestrimängu kogemus seni puudub, sealhulgas päris algajad.

Pillimehi igast ilmakaarest

Noortega kõrvuti on oodatud musitseerima täiskasvanud pillimehed, kes oma mänguoskusega innustaksid algajaid.

Selle taga on soov tuua noori puhkpillimuusika juurde ja anda nii valla muusikakooli lastele kui kõigile soovijaile võimalus saada suures orkestris mängimise kogemus.

“Õnneks on meil selliseid toredaid sõpru, kes on meile algusest peale truuks jäänud. Tulevad Pärnu Saxon ja muusikakooli noored. On Tõstamaalt noori, kes algusest peale kohal käinud. Sellel aastal liitus meiega Lihula muusikakool. Mati Põdra on meile kenasti abiks olnud. Jõgevalt tuleb Peep Lõhmus oma orkestriga, Tallinnast trammi- ja trollibussikoondise orkester. Mitmendat aastat ühineb meiega viis vahvat vanahärrat Soomest – Ruokolahden vaskkvintett,” loetles kohaliku muusikakooli juht ja festivali üks eestvedajaid Elena Mägi.

Esimesel päeval jagunevad rivitrummi-, flöödi-, klarneti- ja saksofoni-, trompeti- või metsasarvemängijad rahvamaja ja muusikakooli juurde eraldi õpitubadesse. Seejärel harjutatakse kokkumängu löök-, puupuhk- ja vaskpuhkpillirühmades, et järgmise päeva õhtuks olla valmis festivaliorkestriga andma ühiskontserti lipuväljakul.

Kontsert-lõkkeõhtu, kus musitseerivad nii kaugemad külalised kui Pärnu-Jaagupi oma pasunakoor ja muusikakooli pillikoor, on esimese päeva õhtulgi.

“Formaat on igal aastal ühesugune, aga püüame alati mõne rosina sisse tuua. Meil on siin suuri ja vägevaid orkestreid esinenud. Eesti tipp-puhkpilliorkestrid on lõviosas meil juba käinud,” rääkis Mägi.

Tänavu on kohal võidupühaks harjutav Kaitseliidu ühendorkester ja Tallinna tehnikakõrgkooli puhkpilliorkester.

Lapsed teevad oma orkestri

“Mis me sel aastal tahame teistmoodi teha ja mis on muusikakooli unistus olnud … Sel aastal saame nii palju lapsi kokku, et esimest korda astub festivalil üles ainult lastest koosnev ühendorkester,” sõnas Mägi.

Lapsed esinevad nii eraldi kui täiskasvanutega.

Lasteorkester õpib pühapäevaseks kontserdiks ära “Mary Poppinsist” R. Shermani ülituntud loo “A Spoonful of Sugar” ja Frank Bjorni “Alley Cati”.

Ühes täiskasvanutega suure ühendorkestri esituses kõlavad “Helisevast muusikast” R. Rodgersi “My Favourite Things” ja “Edelweiss”, “Minu veetlevast leedist” Fr. Loewe’i “With a Little Bit Of Luck” ja “Wouldn’t It Be Loverly?”, B. Anderssoni ja B. Ulveuse “I Have A Dream”, “Fernando” ja “Thank You For The Music”. Ühelt Eesti puhkpillipeolt ei puudu mõistagi sõdurimarss ega “Kungla rahvas”.

“Põhimõte on ikka endine: musitseerida läbisegi, et kõrvuti oleksid need, kes juba oskavad, ja need, kes alles alustavad,” kinnitas Mägi.

Festivali repertuaari pani kokku Pärnu-Jaagupist pärit trompetist Priit Aimla ja Mati Põdra aitas lastele lihtsamaid partiisid juurde kirjutada, et need oleksid algajaile jõukohased. “Selles mõttes oleme tänavu hästi ette valmistunud, et igas raskusastmes saaks liituda. On võimalik ka hästi lihtsa partiiga orkestris kaasa lüüa,” tõdes Mägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles