Audru kordas Pärnumaa suvemängude võitu

Enn Hallik
, sporditoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärissportlike mõõduvõtmiste kõrval kuulub piirkondlike mängude traditsiooni hulka ka meelelahutuslikke maadejagamisi, viimati küttis emotsioone perevõistlus.
Pärissportlike mõõduvõtmiste kõrval kuulub piirkondlike mängude traditsiooni hulka ka meelelahutuslikke maadejagamisi, viimati küttis emotsioone perevõistlus. Foto: Pärnumaa spordiliit

Pärnumaa 51. suvemängud, mis kulmineerusid rea alade võistlustega Tõstamaal, võitis nagu mullugi Audru, väiksematest omavalitsustest oli parim Tori.

Audrulased olid parimad naiste ja meeste võrkpallis, orienteerumises ja perekonnavõistluses, teine koht kuulus neile jahilaskmises, juhtkonnavõistluses ja kergejõustikus, kolmandad oldi jooksukrossis. Koguti 260,6 punkti järgnenud Saarde 242 ja Sauga 225,6 vastu.

Saarde saagiks jäid esikoht kergejõustikus, teised kohad jooksukrossis, orienteerumises ja köieveos ning kolmas koht perekonnavõistluses, Sauga vald oli teine perekonnavõistluses ning kolmas meeste ja naiste võrkpallis.

Väiksematest valdadest võitis Tori jahilaskmise, Tahkuranna koguni kolm ala – jooksukrossi, juhtkonnavõistluse ja petangi. Paraku jättis Tahkuranna kolmel alal osalemata ja nii saadi kokkuvõttes 205,4 punktiga Tori 230,8 ning Tõstamaa 223,2 punkti järel kolmas koht.

Mängude koordinaator, Pärnumaa spordiliidu tegevjuht Kaiu Kustasson ütles mängude kommentaariks, et neil valdadel, kus on tublid eestvedajad, tegus klubi või ühte hoidev tiim, pole kunagi probleemi raha või inimeste puudumisega - sealt tullakse alati paljukesi mängudele ja osaletakse kõigil aladel.

Valdades on tublisid spordimootoreid

“Audru vallas, tugevas tegijas ka üleriiklikus mastaabis, on mootoriteks Õie Killing ja Mati Puust, Saardes Toivo Tallo, Saugas Tiiu Alliksalu. Sauga on algatanud oma külade mängud, nende sporti elavdavad Hirvepargi ja Tammiste noorema rahvaga uued elamurajoonid,” rääkis Kustasson. “Tori on tänu spordikeskuse juhatajale Andra Sõmerile aktiviseerunud, Tõstamaal veavad eest Ene Jurjev ja Toomas Rõhu, Tahkurannast tuleb kiita kultuuri- ja spordikeskuse juhatajat Anu Nõmme.”

Pärnumaal on aga koos Pärnu linnaga 20 omavalitsust, suvemängudel osales neist 14. Näiteks Pärnu linn teenis ainsad punktid kergejõustikus, needki viimase koha väärilised.

“Are ja Sindi olid väljas ositi, sest neil olid Pärnumaa mängudega samal ajal omal üritused, Lavassaare ja Tootsi on rahahädas, Varbla ja Kihnu osalevad rohkem oma piirkonna mängudel. Seekord jäid kõrvale ka muidu aktiivne Koonga ja suured Vändra vald ning alev,” kahetses spordiliidu tegevjuht. “Pärnu linn on omaette küsimus. Pole ju saladus, et paljud linna sportlased on haaratud mängudele omavalitsuste võistkondades. Milline on õige tee, pole kerge öelda või määrata.”

Suvemängud on kestnud juba 51 aastat

Pärnumaa suvemängudel on aukartust äratav ajalugu – esimest korda peeti need spordiühingu Jõud eestvõttel 1962. aastal, traditsioon pole kordagi katkenud tänase päevani. Omal ajal täiendasid iga-aastasi Eesti mänge iga nelja aasta tagant veel üleliidulised maaspordimängud.

“Traditsioonilised alad püsivad nii Pärnumaa kui Eesti valdade mängudel samad, uutena on lisandunud ja vahetunud rulluisutamine, petank, disc-golf,” rääkis Kustasson. “Tänavu midagi uut ei olnud, tulevaks aastaks mõtleme võimalusest nihutada saalivõrk- ja korvpalli Pärnumaa meistrivõistluste finaalid suvemängude rosinateks.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles