Rääma pargis tuleb ehe rahvalik jaanipidu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnakodanik Aime Oitsalu seisab selle eest, et Pärnus Rääma pargis Agape kiriku juures leiaks igal aastal enne „suurt kommertsisadu“ aset üks tõeliselt rahvalik ja tasuta jaanipidu.

Tõmbenumbriks on Oitsalu tänavu kutsunud Peeter Kaljumäe ja Meelis Sarve, kes esitavad estraadikava „Kolmekesi paaris“. „Sest estraadi on tänapäeval väga vähe ja nalja saab ka vähe,“ põhjendas ta.

Ja kuna tegemist on rahvapeoga, astub reede õhtul Rääma pargis üles plejaad folkloorirühmi, rahvamuusikuid ja laulukollektiive, nagu folklooriseltsid Mesilane, Kunglarahvas ja Kaera Jaan, seltskonnatantsu kollektiiv Räämakad, Tõmba Jüri ja Külapillimehed, Paikuse naisansambel Lustiline ja Pärnu oikumeeniline naiskoor.

Kuna pidu toimub Agape kõrval, on selle alguski tavapärasest pühalikum. Õhtut on avama palutud pastor Tõnu Kuusemaa ja Pärnu oikumeenilise naiskoori esituses kõlavad Tõnis Mägi repertuaarist tuttav „Palve“, aga ka „Usk, lootus, armastus“ ja „Hoia, jumal, Eestimaad“. Tähistatakse ju peole järgneval päeval, 23. juunil kogu riigis võidupüha. Jaanipäeva nimetuski tuleneb kirikukalendrist, kus seda loetakse Ristija Johannese sündimise päevaks.

Iseäranis hea meel on Oitsalul selle üle, et oma kavaga teeb peol kaasa Sindi taastantsimiseks täiesti kõlblik segarühm Omasoodu, mis üle 35 aasta taas kokku tuli.

Üle kahe tunni kestev kava päädib tulesüütamise rituaali, tantsu ja mängudega ümber tule ning köie- ja vägikaikaveoga. Sõpruse märgiks on jätkuvalt kohal Pärnu jalaväe väljaõppe keskus oma masinatega, mis köidavad eriti lapsi. Korraldaja märkis, et batuudid on samuti, aga need on tasulised.

Üks mure on Oitsalul samuti: kipub olema nii, et enne kui jaanipäev käes, varastavad linlased juba mitmendat aastat järjest kuhu tahes linnamaale lõkke tarvis ladustatud oksad või puud, ilmselt kütteks. Pidu sellepärast pidamata ei jää, linn on igal aastal uued puud korraldanud, aga ilus niimoodi teha ei ole, pani ta südamele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles