Suupillifestival toob kokku paarsada pillimeest

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvartetis Austria moodustavad põneva koosluse soolo-, bass- ja akordisuupille mängivad muusikud.
Kvartetis Austria moodustavad põneva koosluse soolo-, bass- ja akordisuupille mängivad muusikud. Foto: Suupillifestival

Eeloleval nädalavahetusel muutub Pärnu taas Põhja- ja Baltimaade suupillipealinnaks, kus igal aastal kohtub üle paarisaja muusiku Euroopast ja USAst.

XI Pärnu suupillifestivali peakorraldaja Elmar Tringi sõnade järgi alustab suupillipidu Pärnu rahvusvaheliste festivalide suve. ”Tõime festivali kuu võrra ettepoole, kuna eelmisel aastal kogunes juuli lõppu neli festivali korraga,” kommenteeris ta.

Sel suvel tehakse koostööd hansapäevade korraldajatega ja laupäeval saavad Vallikäärus kontserti nautida kõik hansapäevalised.

Regiooni suurim

Eesti mastaapides mõõduka suurusega festival on Tringi jutu järgi rahvusvaheliselt isegi rohkem tuntud-teatud kui Pärnus. ”Tegu on kogu Põhja- ja Baltimaade regioonis suurima festivaliga, kus peaesinejaks just nimelt suupill,” rõhutas peakorraldaja ürituse ainulaadsust. ”Meile tulevad virtuoosid nii Euroopast kui Venemaalt. Tahaks tuua esinejaid ka Ameerikast, Kanadast ja Hiinast või Hongkongist, kus kuuldavasti on väga kõvad tegijad, aga ehk tulevikus, kui materiaalsed võimalused paranevad.”

Tänavuse festivali peaesineja on Franz Chmel Austriast, keda loetakse üheks maailma paremaks kromaatilise suupilli mängijaks. Chmel kuulub nende väheste elukutseliste muusikute hulka, kes edukalt suudavad kromaatilisel suupillil mängida klassikalist muusikat. Ta on aastatepikkuse töö tulemusena välja töötanud oma mängutehnika, esitamaks isegi kõige raskemaid palu hõlpsamini kui ekspertide arvates seni võimalik.

Kuigi suupilli peetakse tüüpiliseks rahvapilliks, leiab ta Chmeli kätes õigustatud koha klassikalise muusika instrumentaariumis.

Suupillikvartett Austria on ainuke elukutseline esinev suupillikvartett oma riigis. Neli noort muusikut moodustavad unikaalse koosluse soolo-, bass- ja akordisuupillidest ja kasutavad mängudel professionaalset elektroonilist tehnoloogiat. Nende repertuaari kuuluvad nii klassikalised palad (Strauss, Rossini, Mozart) kui dixieland-, rahva-, filmi- ja kantrimuusika.

Venemaalt tuleb esinema Mihhail Vladimirov, Moskva improvisatsioonilise muusika kolledži õppejõud ja tuntuim suupillimängija Venemaal, kes valdab muusikastiile bluusist jazz’i, kantri ja rokini. 2009. aastal võitis ta Saksamaal “World Harmonica” festivali konkursi diatoonilise suupilli jazz-kategoorias ja kuulutati maailmameistriks.

Vladimirovi kaasmaalane Boris Plotnikov on diatoonilise ja kromaatilise suupilli õpetaja ning muusik. Ta soleerib Tšaikovski-nimelise muusikakooli jazz-bigbändis ja jazz-räppbändis Vinnebago. Suure osa oma elust on ta pühendanud avantgarde’ile, hiphopile, triphopile ja drum’n’bass’ile. Mees mängib klassikalist muusikat ja punkrokki ühesuguse pühendumuse, rõõmu ja energiaga, kasutades ulatuslikult helivõimendust, elektroonset helitöötlust ja luupimist.

Heikki Jännti on Soome tuntuim suupillimängija, kes muusikuna kujundanud lugematul hulgal mängu- ja telefilme ja telesaateid, samuti olnud kaasatud eri muusikaprojektidesse.

Konkursid ja kontserdid

Reede on tavapäraselt konkursipäev, parimad suupillimängijad kõigis kategooriates saavad rahvusvaheliselt žüriilt Baltic-Nordic Championi tiitli ja auhinna. Õhtul toimub kontserdimajas galakontsert, kus esinevad Franz Chmel, Mihhail Vladimirov, Boris Plotnikovi trio, kvartett Austria ja üllatusesinejad.

Laupäeva hommikul annavad festivali peakülalised kuursaalis konsultatsioone suupillimängu tehnika, musitseerimise ja pilli parandamise kohta. Südapäeval algab samas rahvamuusikakontsert “Suupill taskust välja” publiku auhindadele.

Pärastlõunal kuuleb suupillimängu mitmel vabaõhulaval üle kogu linna. Kuursaali kontserdil “Harmonica Fireworks” esinevad konkursi paremad suupillimängijad ja festivalikülalised, peale nende hulk muusikuid Soomest, Rootsist, Leedust ja Eestist.

Õhtu kuursaalis sisustavad Karl Madis ja Margus Martmaa tantsumuusikaga. Simman jätkub pubis Kentuki Lõvi, kus rahvast tantsitab Piccolo Folk koos üllatusesinejatega. Pidu kestab südaööni.

Pühapäeval tuleb rongkäik läbi linna kuursaali vabaõhulavale, kus pakutakse valikut festivali tähtede esinemisest ja antakse kätte konkursi peaauhind.

XI Pärnu suupillifestival

Reedel, 29. juunil konkursipäev:

konkursi ”Baltic-Nordic OPEN” esinemised kuursaalis (tasuta), galakontsert Pärnu kontserdimajas.

Laupäeval, 30. juunil muusikapäev:

õpitoad ja konsultatsioonid kuursaalis, rahvamuusikakontsert ”Suupill taskust välja” kuursaalis, vabaõhukontserdid linnas (tasuta), kontsert ”Harmonica Fireworks” ja tantsuõhtu Karl Madise ja Margus Martmaaga kuursaalis; festivali simman pubis Kentuki Lõvi.

Pühapäeval, 1. juulil pillipäev:

rongkäik läbi linna, kontsert kuursaali vabaõhulaval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles