Pärnu lähedal avastati kartulimardikad

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Postimehe lugeja teatas toimetusele, et leidis üleeile Pärnu lähedal Tammiste aiandis kartuleid puhastades mugulate seast kaks kartulimardikat.

„Just mardikad, mitte vastsed. Varasematel aastatel ei ole selliseid tegelasi meie kartulites olnud,“ täpsustas teate edastaja.

Lehelugeja soov oli, et teavitaksime mardikatest põllundushuvilisi inimesi Tammiste piirkonnas. „Äkki on nendegi kartulitesse kutsumata külalised tulnud?“ oletas ta.

Kartulimardikas on umbes kümme millimeetrit pikk ja erekollast või oranži värvi. Mõlemal kattetiival viis musta pikitriipu, ees rindmikul mustad täpid. Koorunud tõugud on kumera kehaga ja oranžikaspunased. Täiskasvanud tõugud on oranžikas- või tuhmkollased, 15–16 millimeetrit pikad ja hästi kumerdunud kehaga.

Eestis leiti esimene kartulimardikas 1965. aastal Pärnumaal.

Väikeaedades jõuab kartulimardikaid käsitsi korjata, kuid seda tuleb teha iga päev ja vähemalt kahe nädala jooksul. Suurematel põldudel kasutatakse keemilist tõrjet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles