Juhtkiri: Olukorrast kapos ja prokuratuuris

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Läinud nädalal otsustas Keskerakonna juhatus teha oma parlamendifraktsioonile ülesandeks algatada sügisel riigikogus riiklikult tähtsa teemana arutelu põhiõiguste ja vabaduste riivete üle Eestis ning analüüsida kaitsepolitsei ja prokuratuuri olukorda.

Riigikogu töö- ja kodukorra seaduse kohaselt võib riigikogu fraktsioon kord aastas algatada riiklikult tähtsa teema arutelu. Kui võtta aluseks kohtuasjad, milles nii uurijad kui kaitsepolitsei on viimasel ajal ise häbiposti sattunud, oleks põhjust parlamendi aruteluks küllaga. Peale kehva töö on ju raisatud tohutult inimtöötunde ja maksumaksja raha, mille kulu suureneb veel, kui kohtud õigeksmõistetute kasuks nende kulud riigilt välja nõuavad.

Siiani pole õnnestunud arutleda kapo ja prokuratuuri vastutuse üle oma töö kvaliteedi eest, sest ... kes siis veel söandaks sinna tööle minna?!

Kui olulise riikliku küsimuse arutelu kaitsepolitsei ja prokuratuuri teemal kavandaksid näiteks sotsid, poleks probleemi. Siiani on nemad riigikogus ainsad, kes pole oma särgiesist rokastanud.

Keskerakondlastel on kapo ja prokuratuuriga olnud kõige enam tegemist ja nende soov organitel veidi verd lasta seetõttu mõistetav. Samuti teeb Keskerakond justiitsminister Kristen Michalile ja siseminister Ken-Marti Vaherile ettepaneku anda kinga nii riigi peaprokurörile Norman Aasale kui kapo peadirektorile Raivo Aegile.

Võimuerakonnad võivad ju kaaluda, kas ja kuidas sügisel Keskerakonna algatust tõrjuda. Arvestades Reformierakonda ja Isamaa ja Res Publica Liitu puudutavaid skandaale, ei ole see nii lihtne. Pealegi tekiks kapo ja prokuratuuri kaitsmisel avalikkusel tõesti kahtlus, et võimuliidul on, mida varjata, ja seepärast on parem, kui kaitsepolitsei ja prokuratuuri teemat avalikult üles ei võetaks. Sügiseks tuleb midagi välja mõelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles