Juhtkiri: ACTA-le vesi peale

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Euroopa Parlament on võltsimisvastase kaubanduslepingu ehk ACTA kohta oma arvamuse öelnud. 682 kohal olnud parlamendiliikmest 478 hääletas ACTA vastu, 39 oli poolt ja 165 jäi erapooletuks.

Õlakehitajate arv kujunes nii suureks seetõttu, et Euroopa Rahvapartei palus lõpphääletust edasi lükata, kuni Euroopa kohus on andnud õigusliku hinnangu ACTA vastavusele aluslepingute suhtes. Kuna enamik rahvasaadikuid oli ettepaneku vastu, kujuneski erapooletuks jääjate arv üsna suureks.

Pärnu Postimehe arvates on ACTA ohtlikult kõikehaaravat olemust hästi iseloomustanud Indrek Tarand, öeldes: ”Olen veendunud, et käekottide ja kingade võltsimisega seotud probleeme pole mõtet lahendada ühes ja samas lepingus internetivabadusega.”

ACTA raportöör David Martin kordas aga oma peamist muret seoses ACTAga: leping on ebamäärane, võimaldab väärtõlgendusi ja võib kahjustada kodanike vabadusi.

USA ja paarkümmend muud riiki on ACTA küll heaks kiitnud, aga Euroopa Liit ei peaks ennast sellest häirida laskma. Ilmselt ei suuda ükski leping juurida välja kaupade võltsimist, küll on võimalik vabaduste riive.

ACTA oli see harv kord, kui europarlamendi liikmed kogesid lausa seninähtamatut otsest lobitööd Euroopa Liidu kodanikelt, kes nõudsid ACTA tagasilükkamist. Selle nimel ei peetud paljuks koguda kõikjal maailmas 2,8 miljonit allkirja vastavasisulisele petitsioonile.

Mõistagi otsitakse muid mooduseid, kuidas kaitsta ELis intellektuaalomandit, mis on ”ELi majanduse tooraine”. ACTA häda on algusest peale seisnenud selles, et lepingut võib kuritarvitada.

Üldiselt jääb selgusetuks, miks Eesti peaminister ACTAt nii väga õigustama ja kaitsma kippus. Või on asi ikkagi nendes seemnetes, mida oravad, fooliummütsikesed peas, Stenbocki majas närida armastavad?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles