Mobiilne internet vajab maal katsetamist

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne internet lubab oma kirju lugeda just seal, kus mõte pähe lööb.
Mobiilne internet lubab oma kirju lugeda just seal, kus mõte pähe lööb. Foto: Toomas Huik/Postimees

Suvi viib meid kodunt kaugemale, kas siis reisile või suvilasse, kuid internetita ei suuda sealgi paljud elada. Ehkki Eesti on mobiilse interneti võrguga kaetud, ei pruugi igal pool netti pääs tagatud olla.

Pärnumaal olid eri operaatorid põhimaanteed juba mullu 3,5G mobiilse internetiga katnud. Suurem muutus on aastaga toimunud EMT võrgus, kus enamikus kontrollitud punktides oli saadaval 4G võrkki.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) kontrollis juunis mobiilse internetiteenuse kättesaadavust ja kvaliteeti kogu Eestis. Mõõtmisteks valiti enamjaolt samad kohad mis möödunud aastal, kokku 105 punkti kõikjal riigis.

3G kõikjal

Kuus mõõtmispunkti asusid Pärnumaal: Ristiküla, Reiu, Pärnu, Audru, Koonga ja Pärnu-Jaagupi. “Nende punktide põhjal on raske üldistusi teha kogu maakonna kohta, kuid võib öelda, et eelmise aastaga võrreldes on kiirused Pärnumaal mõnevõrra suurenenud,” rääkis TJA avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma.

Eestis kokkuvõtlikult on kõikides mõõtepunktides vähemalt 3G mobiilse interneti leviala olemas. Veel selgub TJA kokkuvõttest, et võrreldes eelmise aastaga, on 3G võrgu leviala märgatavalt paranenud Elisal ja Tele2-l, millel oli igas punktis 3G teenus. Elisa puhul pidi mõnes punktis siiski leppima 2G andmesidega.

Häid tulemusi saavutas EMT, millel 41 protsendis punktidest oli olemas 4G teenus, mis tõstis keskmise andmesidekiiruse konkurentidest ligemale kolm korda suuremaks.

Samal ajal märgitakse, et tipptundidel kõiguvad mõõtetulemused suurel määral, sest mobiilse interneti kasutajate arv tõuseb.

Kui suvel plaan näiteks Hiiumaale või Peipsi äärde puhkama sõita ja soov mobiilne internet kaasa võtta, tasub TJA kodulehelt mobiilse interneti leviala mõõtmise kaart üles otsida ja uurida, millise firma netipulk kaasa võtta. Hea lahendus on, et sideettevõtted võimaldavad kliendil teenust teatud aja liitumata proovida.

Proovimine ei tee tegelikult paha enne koju m-interneti soetamistki. Teenusepakkuja näidatav leviala kaart võib küll kinnitada, et teie kodupiirkonnas on levi, kuid praktikas ilmneb väljaspool Pärnut sootuks vastupidine.

Just selle pärast, et mõnikord ei vasta sidefirmade lubadused tegelikkusele, TJA mobiilse internetiteenuse andmesidekiiruse mõõtmisi kord aastas teebki ja selgitab välja tavatarbija tegelikud internetiteenuse andmesidekiirused.

Võlma selgitas, et teenusepakkujate leviala kaardid koostatakse tavaliselt raadiovõrgu planeerimise tarkvaraga, mis arvestab mobiilside baasjaamade ja levi takistavate objektidega, nagu pinnavormid, metsad ja hooned.

Paraku ei suuda raadiovõrgu planeerimise mudel hõlmata kõiki leviala erisusi, seda eriti siseruumides. “Teenusepakkujate väljastatud leviala kaardid on üldjuhul väga väikese resolutsiooniga ja nende põhjal on keeruline konkreetse asukoha levi kohta otsustada,” tõdes Võlma.

Kuna eri ehitusmaterjalid võivad takistada raadiolainete levimist, ei pruugi väljas toimiv internet siseruumides sama kvaliteediga olla. Näiteks vähendavad pakettaknad signaali taset. On eri lahendusi, kuidas piiripealse leviga internetiühendust saada, selleks tuleks soetada kas lisaantenn või m-internetiga wifiruuter.

Mobiil töötab, internet ka

Mõni võib arvata, et kui kodus ühe sidefirma mobiili levi olemas, töötab sama firma m-internetki. Tegelikult pole asi sugugi nii lihtne.

“Mobiiltelefon võib olla 2G või 3G võrgus. Üldiselt 2G interneti kiirus tänapäeva m-interneti kasutajaid enam ei rahulda,” mrkis Võlma. “Isegi kui 3G telefonisignaali tähistavaid poste on palju, ei pruugi seda piisata internetiteenuse tarvis. Peale selle ei sõltu interneti kiirus üksnes levi olemasolust, vaid ka kasutajate arvust levipiirkonnas.”

Seega tasub alati enne m-interneti teenusega liitumist teenus järele proovida ja seda just õhtutundidel, kui kasutusintensiivsus kasvab.

 

3G JA 4G

3G on praegu levinuim kiire mobiilne internetiühendus, mille puhul maksimaalne allalaadimiskiirus on 21 Mbit/s.

3G võrgu peamised teenused on:

* videokõne ja -konverentsi võimalus;.

* kiire internetiühendus, mis võimaldab ligipääsu internetile ja e-postile;

* e-äri mobiilis: maksed mobiilivõrgus, virtuaalsed ostukeskkonnad;

* reaalajas edastatavad multimeediavoog ja -teenused, mobiilne TV;

* võrgupõhine asukoha positsioneerimine.

4G on uus mobiilsidelahendus, mis on kuni kümme korda kiirem 3G võrgust ja laseb klientidel kasutada mobiili vahendusel näiteks kõrglahutusega televisiooni. 4G allalaadimise maksimumkiirus on 100 Mbit/s.

EMT on juba 4G võrke kasutajatele avanud, Elisal ja Tele2-l on küll sagedusluba 4G teenuste osutamiseks, kuid nad pole võrke veel avanud.

Allikas: TJA

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles