Jõulumäele kerkis keset suve kelgumägi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päkapikud ees ja laagrilised järel, marsiti kelgumäele.
Päkapikud ees ja laagrilised järel, marsiti kelgumäele. Foto: Urmas Taul

Neljapäeva pärastlõunal said Jõulumäel suvepäevi pidava 4H organisatsiooni lapsed-noored üllatuse osaliseks, kui keset palavat suvepäeva ilmusid laagriplatsile tuttmütsidega päkapikud ja kutsusid kõiki endaga kaasa. Rongkäik liikus laagrialalt veidi välja, kuhu laagriliste imestuseks oli kuhjatud lumine kelgumägi. Päkapikkudel kaasas olnud sinised kelgud läksid kohe kasutusse ja peagi kihas nõlv kilkavatest liulaskjatest.

4H juhatuse esimehe ja laagri ülema Anu Kersalu jutu järgi oli algul plaan hoopis üks korralik suvine lumesõda pidada. Selleks lepiti Jõulumäe rahvaga varem kokku ja tervisespordikeskuse juhataja Enn Tasalain oli lahkelt nõus lastele kunstlund jätma: seda on Jõulumäel suvelgi varuks.

Nagu lõpuks selgus, oli tehislumi siiski liiga kare ja suurte jääkristallidega, et lumesõda korraldada. “Äkki saab muidu mõni laps veel haiget,” põhjendas Kersalu. Seega otsustati kelgutamise kasuks. Nõlva tegemiseks toodi välja rajamasinadki, mis muidu talvisel ajal suusaradu hooldavad.

Päkapikud ehk kelgutamist eest vedanud 4H noortekogu liikmed lisasid, et kuna suvepäevad on Jõulumäel ja peale selle teavad kõik laulusalmi juulikuisest lumest, tahtsid nad lastele teha meeldejääva üllatuse. Selleks oldi valmis end lõõskava päikese kätte minnes paksudesse vammustessegi mähkima. Saabaste asemel said tüdrukud siiski jalga punased plätud.

Kersalu rääkis, et Jõulumäel on 4H juba mitu viimast aastat suvepäevi korraldanud. Alati on need hästi läinud, erand polevat tänavune laagergi, mis eile lõpule jõudis. “Eks me ole vist sellesse kohta ära armunud,” ütles laagri ülem naerdes. Laagrilised üritavad korda hoida ja Jõulumäe omalt poolt pakub neile hulga ajaveetmisvõimalusi. Nüüd siis lumise nõlva näol.

Kui kaua lumi püsib, ei osanud Kersalu täpselt öelda, kuid avaldas lootust, et päeva ikka. Peaasi, et kõik lapsed jõuaksid vähemalt ühe pika liu teha. Laagrilisi pole aga sugugi vähe: nende arv ulatub üle 300. Kohale on tulnud 4H-kaid kõikjalt Eestist, aga ka Soomest, Lätist ja Šveitsist. Samuti nende juhendajad ja mõni lapsevanem. Laagriliste vanuse ütles Kersalu olevat enam-vähem kuuest 60ni. Kõige pisemad on koguni alla-aastased. “Me tahaks kogu perele toredat tegevust pakkuda,” rääkis ta.

4H on noorteorganisatsioon, mis peab oluliseks noore arengut iseseisva tegutsemise kaudu. Üle-eestilised 4H suvepäevad toimusid 15. korda. Laagrit korraldavad noored ise ja neid aitavad täiskasvanutest juhendajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles