Tõstamaa mõisas algas taas teatrisuvi

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Pruutide kool” hargneb omaaegses neidude kodumajanduskoolis.
“Pruutide kool” hargneb omaaegses neidude kodumajanduskoolis. Foto: Ardi Truija

Juulikuus mängitakse Tõstamaa mõisas taas eelmisel suvel esietendunud Gerda Kordemetsa menutükki “Pruutide kool”.

Lavastuse tegevus toimub Tõstamaa mõisas aastail 1926-27, mil seal avati üks Otto Strandmanni uue majanduspoliitika viljadest – kodumajanduskool tütarlastele, mida rahvasuus hakati kutsuma pruutide kooliks.

Vastsesse majanduskooli asub teiste hulgas õppima Pärnust pärit sinisukk Liina Täker. Liina ei tule siia kooli vabatahtlikult – sellise sammu astub ta isa survel, kes peab Liina eluhoiakuid liiga vabameelseks.

Liina Täker on ajalooline isik, kes sündis näidendi-Liinast ligi 30 aastat varem ja emigreeris hiljem Ameerikasse, sellega tema jäljed kaovad. Eestimaale jäid teda meenutama Eesti Kirjameeste seltsi luuleauhind ja luulekogu.

Lugu ise (välja arvatud mõni ajakirjandusest pärit fakt Tõstamaal sel perioodil toimunust) ja Liina Täkeri seosed Tõstamaa mõisaga on aga Liina venna Aleksandri lapselapselapse Gerda Kordemetsa väljamõeldis.

“Pruutide kool” on ühenduse R.A.A.A.M. ja Tõstamaa valla koostööprojekt. Lavastuses teevad kaasa kohalikud harrastusnäitlejad, kujunduse ja kostüümid on valmistanud Tõstamaa inimesed.

Osades Triin Tenso, Andrus Vaarik, Laine Mägi, Markus Robam, Hannes Prikk, Kersti Tombak jt. Lavastaja Gerda Kordemets, kunstnik Liina Tepand.

“Pruutide kooli” mängitakse 18., 19., 20., 21., 22., 25., 26., 27. ja 28. juulil.

Juuli lõpus esietendub aga täiesti uus etendus, mille on taas kirjutanud ja lavastanud Gerda Kordemets. Näidend “Surm, sünd ja laulatus” koosneb kolmest päevast mõisaproua Anna Meyer von Gyldenfeldti (sünniaeg teadmata, surnud 1710) elus.

Teatrifantaasia mängib mõne üksiku Anna elust teada oleva faktiga. Anna abikaasa Benedict Andreas von Helmersen tõi ta jõukast Saksimaa perest külmale ja pimedale Liivimaa äärealale, kus tema kaaslasteks said üksindus, lapsed ja teenijad.

Ometi kasvab Annast tõeline matroon, kes juhib Tõstamaa majapidamist 70 aastat ja kasvatab üles 13 last. Anna on suur inimene suure saatusega, sest ta suutis kõigele vaatamata õnnelikuks saada. Osades on Laine Mägi, Andrus Vaarik, Mirjam Mesak ja Liis Laigna.

Esietendus on 29. juulil, järgmised etendused 30. juulil ja 5., 6., 13., 14., 17., 18. ja 19. augustil Tõstamaa mõisas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles