Tiivulised sulid rannas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varesed.
Varesed. Foto: Ants Liigus

Läksime pärast tööd kella kolme paiku Pärnu naisteranda, et natuke suve ja päikest nautida. Vaevalt olime asjad rannas lahti pakkinud ja keha kinnitamiseks pirukad välja otsinud, kui kohe olid kohal kolm varest, kes rahva vahel patseerides ja kraaksudes igal suu poole liikuval palal silma peal hoidsid. Meie käest ei pudenenud neile midagi.

Keha kinnitatud, sättisime end mõnusalt päikese kätte põõnutama, kui paarkümmend minutit hiljem meie lähedal äkki üks naine kõva häälega hüüdis, et vares oli kellegi kotist piruka näpanud.

Vaatasin üles, meist kolm-neli meetrit kaugemal oli üks proua läinud vette ja jätnud oma asjad liivale. Tema kotist oligi vares saia välja õngitsenud. Üks vares lendas, sai noka vahel, ees minema, teised kraaksudes järel. Mõni minut hiljem olid kaks saagita jäänud vennikest taas kiiresti kohal.

Pikema jututa alustati kohe uuesti rünnakut kotile. Pea kotti ja hetkega oli juba uue kilekoti ots noka vahel, et saak kotist välja sikutada. Kõssitasin kõvasti, vares lasi saagi lahti ja pööras minu poole, ajas tiivad laiali ja ennast puhvi, suu pärani, ning hakkas minu peale sõna otseses mõttes röökima.

Võtsin rannakinga ja lennutasin varese suunas. Suure kiirusega lähenev laperdav jalavari peletas mõlemad paharetid lõpuks minema.

Kui saiast ilma jäänud proua veest naasis, seletasin talle, miks ta oma kotist enam seal olnud kehakinnitust ei leidnud.

Proua pikalt ei imestanud. Seletas vaid, et eelmisel päeval sealsamas naistekas oli üks vares üritanud tal söögi ajal saia näppude vahelt ära tõmmata ja ise samal ajal talle pähe istunud.

Natuke aega vareste terrori ja nahaalsuse üle diskuteerinud, rahunesime. Tahtsin just ennast uuesti rahulikult päikest nautima sättida, kui minu pilk tabas kaugemal lendavat varest, läikiv krõpsupakk noka vahel, ja talle järele jooksvat last.

Pakk oli varesele natuke suur ja raskevõitu ja laps vahva ning täis otsustavust oma toit varese käest tagasi saada. Pärats paarisajameetrist tagaajamist sai laps krõpsud tagasi.

Õnneks oli pakk alles kinni, nii et vares ei saanud sealt matti võtta. Olen kindel, et kui mina oma paaritunnise suvenaudingu jooksul juba nii mitut vareste jultunud toidurünnakut nägin, peab sel aastal rannas oma asjadega väga ettevaatlik olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles